Sök

Nu fruktar svenska bolag för effekterna av Huawei-bojkotten

HuaweiMobiltelefoner

Foto: AP Photo/Andy Wong

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

“Tyvärr blir hela lagret av de produkterna osäljbart och värdelöst".

Efter att amerikanska myndigheter beslutat att svartlista kinesiska teknikbjässen Huawei har flera företag sett över sina samarbeten med bolaget och Google var först ut att dra in Android-licensen. Nu sprids även oro för effekter av Huawei-bojkotten till de svenska bolagen.

Teknikbolaget Imint, som utvecklar mjukvara för optimering av videos i bland annat smartphones, talade under gårdagens rapportkonferens om att ett teknikinriktat handelskrig mellan USA och Kina på sikt inte skulle ha några vinnare. Huawei är en kund till Imint och vd:n Andreas Lifvendahl ansåg att det är för tidigt att svara på vad det senaste draget i handelsdispyten mellan USA och Kina betyder för bolaget, förutom att det påverkar hela branschen.

“Ett teknikinriktat handelskrig mellan USA och Kina har på sikt inga vinnare. Frågan är också hur mycket som är förhandlingsspel. Jag tror ganska mycket. Vi kan bara följa utvecklingen och parera riskerna samt ta vara på de möjligheter som dyker upp”, sade han då.

På teknikbolagen Sivers IMA:s och Straxts årsstämmor, som Aktiespararna refererar ifrån, togs oro för Huawei-effekten upp.

Vad gäller Strax, som utvecklar och säljer tillbehör till mobiltelefoner, lyfte Aktiespararna i sitt referat frågan om hur det går med tillbehören till Huaweis telefoner om USA gör allvar av sina hot att bojkotta dem.

“Tyvärr blir hela lagret av de produkterna osäljbart och värdelöst, men man tror att några leverantörer kan återta en del varor och sälja dem i Kina”, skrev Aktiespararna.

Även på Sivers IMA:s årsstämma togs frågan om Huawei-effekten upp, men där förutspåddes att bojkotten inte skulle påverka bolaget alls.

Ett annat svenskt börsbolag som har Huawei som samarbetspartner och storkund är Fingerprint Cards. Bolaget var dock fåordiga då Finwire tidigare i veckan frågade om bolaget kommer att påverkas av konflikten.

“Generellt sett så är handelsrestriktioner inte något som är positivt. Utöver detta har vi i dagsläget inga kommentarer”, sade bolagets IR-chef Stefan Pettersson vid tillfället.

Läs mer