Han blir förste svensk att följa Mark Zuckerbergs exempel

Han blir förste svensk att följa Mark Zuckerbergs exempel

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Det är bara en tidsfråga innan svenska techmiljardärer gör samma sak som Facebook-grundaren.

Någon timme efter att Mark Zuckerberg och Priscilla Chan på Facebook (var annars?) avslöjat att de kommer skänka bort 99 procent av sina Facebook-aktier fick jag ett infall. Jag kastade ut en fråga på Twitter till några av våra tyngsta svenska internetentreprenörer.

Min fråga: ”Är du inspirerad av Zuckerbergs initiativ?”

Spotify-grundaren Daniel Ek var snabbast att svara:

”Ja, det är grymt bra!"-

Kanske är det en indikation på vem av våra techstjärnor som blir först ut att följa Facebook-grundarens exempel?

Precis som Mark Zuckerberg och Priscilla Chan har Daniel Ek tidigare pekat ut hälsosektorn som ett område där investeringar och innovation skulle kunna göra underverk. Flera personer nära Spotify-grundaren uppger också att just sjukvårdssegmentet är något som han gärna skulle ge sig i kast med när resan med musiktjänsten är avklarad.

Och när jag intervjuade Daniel Ek i våras gick det inte att ta miste på hans entusiasm:

”Hälsa är ett område jag är väldigt fascinerad av, framför allt interaktionen mellan teknik och psykologi”, sade han då.

Daniel Ek lär visserligen ha åtskilliga år kvar som operativ chef för Spotify. Och än så länge är det bara på pappret som hans Spotify-aktier är värda miljardbelopp. Ändå känner jag mig rätt övertygad om att Daniel Ek tids kommer att sätta sina pengar i arbete för en större sak än den egna förmögenheten.

Sebastian Siemiatkowski är vid sidan av vd-jobbet på Klarna en relativt aktiv samhällsdebattör. Fast vad Klarna-grundaren ska hitta på med sina miljarder har han hittills talat tyst om. Jag väntar med spänning på hans svar på min fråga. Hör han av sig under dagen lovar jag att uppdatera er.

Inte heller Minecrafts skapare Markus ”Notch” Persson har än så länge kommenterat världsnyheten om paret Zuckerberg/Chans jättedonation. Trots det tror jag att ”Notch” är den som blir först av de svenska techmiljardärerna att göra något liknande. 

Till en början var det underhållande att läsa om ”Notch” galna lyxkonsumtion. Men efterhand har det infunnit sig en allt mer fadd eftersmak.

Jag har pratat med både investmentbankirer och hedgefondförvaltare de senaste veckorna som på alla sätt försöker få ”Notch” att ge dem uppdraget att förvalta hans förmögenhet. 

Men mitt råd till ”Notch” är att definitivt ge dessa individer kalla handen. Slå istället Mark Zuckerberg en signal och be om råd.

Dina 18 miljarder kronor kan göra betydligt bättre nytta i världen än att brännas upp på lyxvillor och extravaganta fester.

Läs fler artiklar
LÄS MER