Låneutmanaren Qred spränger miljardvallar och dubblar omsättningen

Qred fintech
Låneutmanaren Qred spränger miljardvallar och dubblar omsättningen

Emil Sunvisson. Foto: Press/Istockphotos.

Towe Boström

Reporter

"Kommer fortsätta med stark tillväxt”.

Den kaxiga låneutmanaren Qred vill hjälpa småföretagare genom att erbjuda lån på upp till 500.000 kronor. Bolaget har byggt en algoritm som granskar ansökningarna utifrån olika datakällor för att snabbt kunna bevilja lån till de aktörer som lever upp till kraven.

I början av året pratade Qreds vd Emil Sunvisson ut om framtiden och visionerna.

”Jag förstår inte hur det kan gå så bra, vi har en klassisk utlåningsmodell. Hur kan vi, med våra små muskler konkurrera ut storbanker? Min enda slutsats är att de traditionella bankerna måste vara riktigt sopiga?", sa Emil Sunvisson till Breakit.

Nu visar Qreds årsredovisning att låneutmanaren mer än dubblat omsättningen. Bolaget omsatte 130 miljoner kronor under 2018, att jämföra med 61 miljoner kronor under 2017.

Resultatet landar i sin tur på runt 26 miljoner kronor, en ökning från tidigare 12 miljoner kronor.

”Det är klart att vi är jättenöjda, det är jätteroligt att se. Det är hälsosamt att växa med lönsamhet och det är viktigt för oss”, säger Emil Sunvisson.

Qred lånar ut till småföretagare inom alla möjliga branscher. Modellen baserar sig på att kunden betalar av lånet månadsvis tillsammans med ytterligare en avgift som baseras på låntagarens kreditvärdighet.

Emil Sunvisson berättar att Qred passerat tvåmiljardersvallen i den totala utlåningen, men vill inte ge några konkreta prognoser för framtiden.

”Vi kommer fortsätta med stark tillväxt”.

Emil Sunvisson kommenterar även utvecklingen i årsredovisningen, och noterar att Qred ser en fortsatt stor efterfrågan, samtidig som fler företag konkurrerar om kunderna.

”I grunden är detta en hälsosam och positiv utveckling. Den tvingar oss att fortsätta att kämpa varje dag”.

Läs fler artiklar
LÄS MER