Vilken bom – så fel hade Breakit om Outnorth

Egmont Outnorth e-handel
Vilken bom – så fel hade Breakit om Outnorth

Stefan Gustafsson (i förgrunden) är medgrundare av Outnorth. Foto: Pressbild.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell gör en pudel.

Man kan inte alltid ha rätt. När vi på Breakit för drygt ett år sedan rapporterade om att mediekoncernen Egmont köpt majoriteten av aktierna i den svenska e-handlaren Outnorth gjorde vi som vi brukade.

Om inte parterna avslöjar någon prislapp så försöker vi oss på en kvalificerad gissning.

Denna gång använde vi oss av börsnoterade Sportamore som jämförelseobjekt. Baserat på Sportamores omsättning och resultat estimerade vi värdet på Outnorth till “runt 750 miljoner kronor”.

Nu sitter vi med facit i hand och kan konstatera att vår uppskattning var rätt aggressiv.

I Egmonts årsredovisning för 2018 avslöjas nämligen att de betalade 21,4 miljoner euro. Det innebär att hela bolaget värderades till 23,28 miljoner euro eller 250 miljoner kronor. Hm, onekligen en bit ifrån vår uppskattning.

Eller för att vara helt transparent min uppskattning som jag sedan tvingade vår lojala reporter Towe Boström att skriva. Inget vidare chefsskap – gör om gör rätt!

Uppdatering: En av våra många vakna läsare uppmärksammade oss på att det i Egmonts årsredovisning bara redovisas vad bolaget betalade för sina sista aktier i Outnorth. Exakt hur många aktier Egmont fick för de 21,4 miljoner eurona framgår inte. Följaktligen går det inte att räkna ut vad Egmont värderade hela Outnorth i transaktionen.

En källa med insyn i affären uppger dock för Breakit att Outnorth värderades till runt 500 miljoner kronor när dealen gjordes upp. Fortfarande en bit från vår ursprungliga uppskattning på 750 miljoner kronor men ändå inte riktigt lika fel som vi trodde alltså. 

Läs fler artiklar
LÄS MER