Temporärt undantag för Huawei

Huawei 5G Politik
Temporärt undantag för Huawei

Foto: AP Photo/Andy Wong

Direkt / Breakit

Svartlistningen av Huawei, som med Google i spetsen fick flera tech-, it- och telekomföretag att avbryta förbindelserna med den kinesiska tillverkaren på måndagen, lättas upp i 90 dagar.

En handfull temporära frisedlar ska ge andrum för de amerikanska bolagen att göra affärer med Huawei och möjliggöra ett återupptagande av förhandlingarna mellan USA:s och Kinas regeringar gällande att nå ett handelsavtal, rapporterar flera medier på måndagen.

"De temporära licenserna ger operatörer tid att hitta andra vägar att lösa sin försörjning och ger också myndigheterna en chans att hitta ett långsiktigt hanteringssätt som underlättar omställningen för utländska och amerikanska operatörer som i dag är beroende av Huaweis utrustning", sade handelsminister Wilbur Ross enligt Wall Street Journal.

Teleoperatörer i flera länder har varslat om att en storskalig blockad av Huawei skulle försena utrullningen av 5G med flera år. Marknaden utan Huawei är i princip ett duopol bestående av Huaweis främsta konkurrenter Nokia och Ericsson.

Den partiella benådningen ger också USA tid för att fortsätta ansträngningarna att få allierade stater att falla in i ledet av nationer som beslutat att stänga Huawei ute från nätverksutvecklingsaffärer.

USA:s underrättelsetjänst för signalspaning, NSA, hävdar att Huawei utgör ett särskilt stort hot utifrån att världen just nu är i färd att rulla ut nästa generations hastighetsnät, så kallat 5G. Huaweis teknologi möjliggör statligt spionage för Kinas regim via så kallad bakdörrsteknologi, hävdar NSA. Det kinesiska bolaget har bestridit påståendet och hävdat att man blivit en bricka i handelskriget.

Enligt en av WSJ:s källor har Google satt sitt tillbakadragande från samarbeten med Huawei på paus efter att ha fått signaler från myndigheten.

De kinesiska börsindexen, som drabbades av frossa efter det amerikanska svartlistningsbeskedet på måndagen, steg med kraft på tisdagsmorgonen.

Läs fler artiklar
LÄS MER