Huaweis Sverigechef: “En våldsam eskalering i handelskriget”

Huaweitelekom

Kenneth Fredriksen, Sverigechef på Huawei. Foto: Jessica Gow / TT

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Men någon dödsstöt för bolaget är det inte enligt Kenneth Fredriksen.

USA:s beslut att införa ett nationellt nödläge inom kommunikation har fått stora konsekvenser för kinesiska Huawei. Sent igår kväll beslöt sig Google för att inte längre kommer att ge Huawei tillgång till operativsystemet Android.

Hur det påverkar svenska Huawei-ägare kan ni läsa mer om här.

Nu sägerHuaweis Sverigechef Kenneth Fredriksen till Dagens Industri att beslutet är “en våldsam eskalering i handelskriget”.

Han säger också att det får konsekvenser för bolaget då många kunder är oroliga över vad som ska hända nu. Men han är samtidigt lugn och tror inte på någon större kris för bolaget.

“Jag är fortsatt övertygad om att det kommer att lösa sig till slut. Det är två delar i det här. Den ena är vår infrastrukturaffär, där vi kommer att klara att upprätthålla leveranser. När det gäller Androidsystemet är både vi och Google i färd med att sätta oss in i vad det här betyder, Google har poängterat att existerande kunder med Huawei-telefoner och telefoner som redan är i lager inte kommer att drabbas. Det finns ingen grund för nuvarande kunder att vara bekymrade, det är kanske det viktigaste att få fram”, säger han till tidningen.

Samtidigt skulle framtida Huawei-telefoner tvingas klara sig utan viktiga applikationer som Gmail och Play Butiken. Något som Kenneth Fredriksen medger skulle kunna vara ett hårt slag mot bolagets mobiltelefoner.

“Det säger sig väl självt att en smart telefon är beroende av att ha tillgång till de appar som konsumenterna använder”, säger Kenneth Fredriksen.

Läs mer