Kontaktuppgifter till miljontals influencers låg öppna på nätet i databas

Instagram Sociala medier
Kontaktuppgifter till miljontals influencers låg öppna på nätet i databas

Tobias Blixt

Reporter

Influencers och kändisar fick sina kontaktuppgifter spridda.

Det rapporterar Techcrunch.

Det var säkerhetsforskaren Anurag Sen upptäckte databasen som innehöll uppgifter om över 49 miljoner influencers, kändisar och varumärkens konton. Techcrunch spårade sedan databasen till Mumbai-baserade Chtrbox, en byrå som betalar influeners för att lägga upp sponsrat innehåll.

Databasen togs ned av bolaget kort efter att de kontaktats av Techcrunch, men har enligt sajten inte velat svara på några frågor. De skriver att uppgifterna inkluderade både epost och telefonnummer, som använts när kontot skapats, liksom exempelvis antalet följare, lajks och räckvidd.

Det fanns också en rad i databasen där kontots bolaget räknade ut värdet på varje konto.

Sajten nämner inte några specifika konton. Men skriver att databasen innehöll flera högprofilerade kändisar och influencers som när de kontaktades uppgav att de inte hade några affärer med Chtrbox.

Facebook, som äger Instagram, har meddelat att de undersöker saken.

“Scraping av data är på inga sätt tillåtet på Instagrams. Vi undersöker hur de kunde få tag på informationen och vilken information det gäller. Vi kommer att dela med oss av en uppdatering snart”, säger en talesperson för Facebook till Techcrunch.

Läs fler artiklar
LÄS MER