Sverigedemokrater vill banta public service: "Sälj SVT2 och P3"

Medier
Sverigedemokrater vill banta public service: "Sälj SVT2 och P3"

Jimmie Åkesson, partiledare SD. Foto: TT

Towe Boström

Reporter

Vill se förändringar.

Sverigedemokraterna vill se en förändring av public service – och vill utreda en försäljning av SVT2 och P3. Det framgår av en ny motion som backas av en rad tunga SD-namn, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

15 av partiets distriktsordförande står bakom förslaget, motionen, med krav såsom att i riksdagen driva på för ett avskaffande av public service-avgiften. Den ska istället hanteras inom ramen för statsbudgeten.

Representanterna vänder sig även emot att kanalerna konkurrerar med privata aktörer, med exempelvis nöjesprogram. Förhoppningen är att SD till hösten, i samband med landsdagarna, ska besluta att jobba för en "genomgripande reform" av Sveriges Radio och Sveriges Television, uppger Ekot.

Företrädarna anser även att organisationerna behöver bantas för att spara pengar.

”Nu har inte vi preciserat det, men jag ser personligen, och nu talar jag för mig själ, att minst en halvering skulle man kunna se”, säger Josef Fransson, ordförande för Sverigedemokraterna i Skaraborg.

I samband med det ser man ett minskat behov av SVT2 och P3, varav sistnämnda inte verkar stå högt i rang hos Fransson.

”P3 är väl kanske det yttersta exemplet på den här väldigt tydliga vänstervridningen som finns inom public service”,  säger Josef Fransson till Ekot.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER