Visibas videotjänst för vården växer snabbt med kapital i ryggen

Visibas videotjänst för vården växer snabbt med kapital i ryggen

Johan Gustafsson, vd för Visiba group. PRESSBILD.

Sara Lindmark

Reporter

Allt fler vill hjälpa läkare och patienter att mötas över nätet. Johan Gustafsson och hans Göteborgsbaserade startup Visiba care säljer en plattform för distansvård till privata vårdgivare.

Fyra småbarnsföräldrar reflekterade över hur i princip allting gick att köpa och fixa över nätet. Allt utom vårdbesök. En höstdag 2014 började de skissa på en digital vårdtjänst.

“Jag har själv en dotter som är född med hjärtfel så vi har tillbringat mycket tid på sjukhus med henne och sett hur man skulle kunna göra vårdprocesserna mer effektiva,” säger Johan Gustafsson, vd för Visiba group.

I mars i år lanserades Visiba care.

Till skillnad från Kry och Min doktor så är bolaget en plattformsleverantör till andra vårdcentraler snarare än en egen vårdcentral. I skrivande stund används tekniken av 15 vårdgivare i Sverige, Finland och Storbritannien.

“Det som gör oss unika är att vi har en färdig plattform och kan anpassa tjänsten efter vårdgivarnas egna varumärke. Att vi är flera aktörer tror jag är bra, det är ett tecken på att marknaden är redo. Och det finns definitivt plats för fler,” säger Johan Gustafsson.

I september tog bolaget in 6,2 miljoner kronor för att kunna färdigställa produkten och etablera sig ordentligt på marknaden. Finansieringsrundan leddes av riskkapitalbolaget Advecto och Karin Andersson, styrelseledamot i Visiba group.

I dagsläget finns bolagets kunder främst inom den privata vården men målet är att även digitalisera offentlig sektor.

“Intresset är stort men beslutsprocesserna är långa. Finland ligger före, där håller man på att införa en ny lag som likställer videomöten med fysiska besök,” säger Johan Gustafsson.

I vilken utsträckning kan ett videomöte ersätta ett fysiskt?
“Man kan göra det i väldigt hög utsträckning. Det finns besök som måste ske på plats men en stor andel kan ske digitalt. Jag vill också betona att vi kompletterar den befintliga vårdkedjan och sparar tid åt både vårdgivare och vårdtagare,” säger Johan Gustafsson.

Han vill inte ge någon försäljningsprognos för 2016 men målet är att ha 150 kunder under kommande år.

Läs fler artiklar
LÄS MER