Svenska batteritillverken Nilar tar in 327 miljoner kronor

Nilar Energi
Svenska batteritillverken Nilar tar in 327 miljoner kronor

Nilars vd Marcus Wigren. Foto: Press

Towe Boström

Reporter

Laddar för börsen.

Gävlebolaget Nilar utvecklar batterier för olika typer av energilagring, exempelvis för industrier och laddstationer för elfordon.

Bolaget, som startade som ett forskningsprojekt redan 2001, laddar för börsen inom ett år och fyller nu på kassan med 327 miljoner kronor, rapporterar Di Digital.

Bland investerarna finns bland annat Första AP-fonden och pengarna ska användas till fortsatta investeringar i fabriken i Gävle.

I veckan har rapporterna om batteribolaget Northvolt duggar tätt, men medan Northvolt fokuserar på batterier av litium tillverkar Nilar i nickelmetallhydrid. Det anses säkrare än litium, men är även betydligt tyngre, vilket gör att de exempelvis inte passar i elbilar.

Nilars första kommersiella batteri levererades till kund för runt fem år sedan och bolaget har gjort runt 50 installationer av större batterisystem i sex olika länder, enligt Di Digital.

”Vi sätter en allt högre nyttjandepress på elnätet och uttagen är som störst på morgonen och kvällen. Därmed finns det stora behov av energilagring i samhället. Nilars batterier kommer att ha en viktig stabiliserande funktion”, säger vd:n Marcus Wigren.

Nilar tagit in totalt 600 miljoner kronor och omsatte runt 1 miljon kronor med en förlust på 59 miljoner kronor under 2017. Marcus Wigren säger till Di att produktionen ännu inte kan möta efterfrågan och att bolaget säljer allt de tillverkar. Han har tidigare uppgett att bolaget ska omsätta 10 miljarder kronor lagom till 2027.

Nilar värderas till närmare 1,5 miljarder kronor.

Läs mer

Nilar avser notera bolagets aktier på First North

Bright ska göra elbolagen smartare – tar in 31 miljoner kronor

Texel vill också bygga en jättelik batterifabrik – sneglar mot Malmö

Läs fler artiklar
LÄS MER