Sök

Reinfeldt bjöd mig på sitt hetaste investeringstips – men för sent

Lundells vecka

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell pumpar den gamle statsministern på case.

Den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt hade ett absolut krav på oss i panelen under e-handelseventet SEBC:

Inga frågor om inrikespolitik.

Det är möjligt att de dryga 500 i publiken på Post hotell i Göteborg var besvikna över den restriktionen men personligen brydde jag mig föga.

Som den trångsynta ekonomireporter jag är så bekymrar jag mig så klart inte om politiken. Jag ville istället veta allt om den gamle moderatledarens investeringar.

Sedan han hoppade av politiken har han ju börjat jobba både för investmentbanken Bank of America Merrill Lynch och riskkapitalbolaget Nordic Capital. Dessutom har hans gamla parhäst Anders Borg plöjt in miljoner i nya, spännande fintech-bolag.

Min första fråga var därför given: Gör du som Anders Borg och trycker in dina privata pengar i startups?

I första läget blev Reinfeldts svar en smärre besvikelse (“Nej, jag håller mig till fastigheter”) men kort därefter bjöd han ändå på ett hett investeringstips. Utgångspunkten för Reinfeldts resonemang var Volvo Cars mål att 2025 ska hälften av försäljningen komma från elbilar.

“De är inte direkt ensamma om den ambitionen. I princip alla världens biltillverkare har liknande planer. I ett slag ska produktionen av elbilar gå från någon miljon per år till 100 miljoner per år”, konstaterade Reinfeldt.

Själv applåderade han utvecklingen men såg samtidigt ett stort hinder för att Volvo Cars och de andra biljättarnas vision skulle kunna bli verklighet:

“Alla elbilar behöver metallen kobolt i sina batterier. Kobolten kommer inte räcka till för att tillverka alla batterier. Det är en omöjlighet”.

När Reinfeldt klivit av scen jagade jag ikapp honom och pumpade honom på mer information. Det var alltså ett gyllene läge att kasta in sina surt förvärvade pengar i kobolt – en metall som det uppenbarligen skulle bli brist på inom kort? Reinfeldt lyssnade artigt på min lilla utläggning och bekräftade min tankegång – ja, kobolt var helt klart ett riktigt attraktivt tillgångslag just nu.

Men innan Reinfeldt stegade ut i solskenet utanför hotellet konstaterade han:

“Nu har ju kineserna redan upptäckt det här och köpt upp de mesta tillgångarna i Kongo-Kinshasa där den mesta kobolten i världen finns”.

Jag var för sent på bollen igen. Reinfeldt verkade dock fortfarande tillfreds med sina trista fastighetsinvesteringar. Själv jagar jag vidare för att inte komma för sent igen till nästa heta case.

Och vid närmare eftertanke var min senfärdighet denna gång bara av godo. Investeringar i Kongo-Kinshasas kobolt-gruvor är minst sagt smutsiga. Något till exempel min kollega Erik Wisterberg tidigare granskat och uppmärksammat här.

Trevlig helg!

Veckans mail: Tommy Jacobson. En av de roligaste sakerna med att driva Breakit är när vi konkret kan vara med och skapa nya affärer. På fredagseftermiddagen fick jag ännu ett bevis på att så faktiskt sker till och från. Det var Zenith-grundaren Tommy Jacobson som mailade apropå att han gör en investering i fintechbolaget Minna. Tommy skriver i mailet: “Om du vill ha en kul (för Breakit) twist på er nyhet att Zenith går in i Minna, så började allt när jag och den ena grundaren Joakim (Sjöblom) stod på Breakits scen i Almedalen 2017. Vi sa att vi gillade varandra och skulle hålla kontakten, nu två år senare händer det. Ett värdeskapande event!”.

Veckans bästa deal: Alexander Hars. Jag sprang på den alltid lika trevliga serieentreprenören Alexander Hars i Göteborg. Efter att han sålt sitt senaste bolag Let´s Deal är han nu igång med en ny startup – e-handlaren Alva som säljer hållbara lakan. På stående fot tackade han ja till att ställa upp som talare på Scaleup day som är Breakits stora satsning i höst. Jag kan garantera att Alexander Hars kommer bjuda på en grym dragning. Har du inte redan anmält dig – gör det nu (super early bird-pris fram till söndag vilket innebär en rabatt på 1250 spänn!).

Veckans besvikelse 1: Gamla Ullevi. Tjugo minuter innan avsparken i toppmötet mellan IFK Göteborg och Malmö FF insåg jag att jag bara befann mig 200 meter från Gamla Ullevi. Full av förväntan småsprang jag till arenan – för att mötas av skylten “SLUTSÅLT” i biljettluckan. Besviken fick jag släntra tillbaka till hotellet för att se matchen på TV istället.

Veckans besvikelse 2: Göteborgsvarvet. Hela vintern har jag tränat flitigt inför starten i världens största halvmaratonlopp. Men en bristning i vaden sätter nu stopp för min medverkan. Ingen annan bryr sig såklart men för mig personligen är det riktigt surt.

Veckans senaste: Stefan Lundell. Jag kom drygt fyra timmar för sent till panelen på e-handelseventet SEBC i Göteborg. Jag älskar att åka tåg – när de i alla fall går i hygglig tid.

Veckans kaxigaste: Alexander Bard. På grund av min sena ankomst missade jag dessvärre debattörens anförande på SEBC. Att döma av eftersnacket verkade han dock inte lämnat någon oberörd. Alexander Bard lämnade scen med att proklamera “demokratins död”. Det hade onekligen varit intressant att få ställa några följdfrågor till honom. Får bli nästa år.

Veckans vassaste: Sara Wimmercranz och Susanne Najafi. Superduon som driver riskkapitalbolaget Backing minds höll en både genomarbetad och spetsig dragning i Göteborg. Min kollega Caroline Englund har skrivit en bra sammanfattning här. Obligatoriskt läsning som en av mina gamla gymnasielärare brukade säga.

Veckans klimatkämpe 1: Sara Wimmercranz. Under 2019 har Sara Wimmercranz bestämt sig för att inte flyga något alls. Bra där!

Veckans klimatkämpe 2?: Susanne Najafi. Sara Wimmercranz tog så klart tåget tillbaka till Stockholm efter sin dragning i Göteborg. Men hur var det egentligen med kompanjonen Susanne Najafi? Ihärdiga rykten gör gällande att hon istället tog flyget till huvudstaden. Själv tar jag nu bussen till min hemort Ljungskile.

Veckans startupstad: Trollhättan. Min medgrundare Olle Aronsson stod igår på scen på Innovatum Startup Day i hans gamla hemstad Trollhättan. Hans dom: Lika hög nivå på startup-pitcharna, om inte högre, och de kritiska frågorna från juryn som i Stockholm. Tydlig skillnad: Bolag i Trollhättan riktar oftare in sig på mindre delmarknader snarare än globala jättemarknader, exempelvis “en plattform för alla Sveriges föreningar”.

Veckans diss: Breakit. “När man läser Breakit kan man tro att alla bolag går bra och allt är positivt”, sa affärsängeln och entreprenören Ronja Koepke på scen på Innovatum Startup Day. Frågan är om hon läst vår sajt den senaste tiden? Var och varannan dag skriver vi ju nu om företag som går i konkurs. Både på Breakit och i verkligheten är bilden lika –  det är klart tuffare att driva en startup idag än för två år sen.

Läs mer