Ikea vill in i Northvolt

Northvolt Ikea
Ikea vill in i Northvolt

Peter Carlsson, vd Nortvolt.

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

"Är i slutförhandlingar."

Ikea är i slutförhandling med batteritillverkaren Northvolt om att bli en del av den senaste kapitalanskaffningsrundan.

"Det här projektet är väldigt, väldigt intressant och ligger helt i linje med de hållbara investeringarna vi gör för framtiden", säger Ikeas kommunikationschef Daniela Rogosic till nyhetsbyrån Reuters

Det är Inga Group som planerar att göra investeringen. Inga Group kontrollerar idag merparten av de Ikea-varuhus som finns runt om i världen. 

Totalt planerar Northvolt att ta in motsvarande 16 miljarder kronor (1,5 miljarder euro)i denna finansieringsrunda. Hälften ska pengarna ska komma in i form av lån och hälften i form av en nyemission. Sedan tidigare är det känt att Northvolt ansökt om ett lån på motsvarande 3,75 miljarder kronor (350 miljoner euro) från Europeiska investeringsbanken.

Daniela Rogosic uppger att investeringen ska göras genom Stichting Imas Foundation. Det är en enhet som förvaltar pengar åt Stichting Ingka Foundation som i sin tur äger Ingka Group. 

Avtalen har duggat tätt kring Northvolt de senaste dagarna. På tisdagen offentliggjordes att Volkswagen valt svenska Northvolt inför bygget av en battericellsfabrik i Tyskland efter att fordonskoncernens svenska lastbilstillverkare Scania bekräftat ett liknande avtal på måndagen.

Första expansionssteget för Northvolt har varit byggnationen av en fabrik i Skellefteå för tillverkning av litiumjoncellsbatterier för elbilar och lagring av energi. Inför detta har Northvolt tagit in cirka 1,6 miljarder euro från bland annat ABB, Siemens och enligt obekräftade uppgifter har också investmentbolaget Kinnevik övervägt en investering i batteribolaget.

Läs fler artiklar
LÄS MER