Analytikern sågar Fingerprints värdering – "Kan tacka den försvagade kronan"

Fingerprint CardsBörs

Fingerprints vd Christian Fredrikson. Foto: TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Fingerprint Cards bör ha goda förutsättningar att vända till vinst för helåret 2019 – men det blir inte på en nivå som kommer ens i närheten av att motivera att bolaget nu värderas till över 5 miljarder kronor.

Det skriver Dagens industris Richard Bråse i en kommentar efter morgonens delårsrapport.

Rapporten ledde till en kursrusning och aktien är i skrivande stund upp 29 procent. Richard Bråse menar dock att bolaget bland annat har den svenska kronan att tacka för den till synes starka rapporten.

"Merparten av intäktslyftet får vd Christian Fredrikson tacka den försvagade kronan för. Dollarn har stigit i värde med ungefär 13 procent, så exklusive valutadraghjälpen är tillväxten snarare omkring 5 procent. Relativt analytikernas förväntningar är försäljningen inte bättre än att den bara matchar genomsnittet för de tre analytiker som följer bolaget, baserat på Factsets data", skriver Bråse.

Han menar även att bolaget har förskönat siffrorna och att "bruttomarginalen är en besvikelse".

"Rörelseförlusten är 2 miljoner kronor men då väljer bolaget att kapitalisera nästan hälften av utvecklingskostnaderna på 45 miljoner kronor. Det innebär att motsvarande en fjärdedel av de totala rörelsekostnaderna under kvartalet inte dras av direkt i resultaträkningen utan läggs i balansräkningen", skriver han.

Fingerprint Cards lyfter även fram ebitda, rörelseresultat före av- och nedskrivningar, som ett föredraget rörelseresultatmått.

"Det innebär kort och gott att de utgifter för utvecklingsarbete som bolaget låter bli att kostnadsföra här och nu inte heller kommer att räknas som avskrivning, eftersom avskrivningar inte ingår i ebitda."

Läs mer