Whatsapp bekräftar spionage – mot människorättsgrupper

WhatsappSociala medierSäkerhet

Foto: TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Den Facebook-ägda meddelandeappen Whatsapp medgav under tisdagen att spionage genomförts genom en säkerhetsbugg i appen. En mjukvara från ett israeliskt spionbolag tros ligga bakom.

Gårdagens stora technyhet om att aktörer med tillgång till ett israeliskt säkerhetsföretags mjukvara kunde avlyssna Whatsapp-användare via sina telefoner innebar ånyo krishantering för ägarbolaget Facebook, som den senaste tiden slitit med att återta förtroendet för sin hantering av användardata.

"Whatsapp sa att de trodde det var NSO Group (det israeliska bolaget -reds anm), men de lindade in det och var mycket försiktiga i sina uttalanden", sade cybersäkerhetsanalytikern Eva Galperin på Electronic Frontier Foundation till Reuters.

En brittisk advokat ska finnas bland de drabbade, enligt Twitter-inlägg från Citizen Lab.

Citizen Lab är en forskargrupp vid universitetet i Toronto, Kanada, och varnade även för intrånget innan Whatsapp släppte sin information.

"Vi arbetar med människorättsgrupper för ta reda på så mycket som möjligt om vem som kan ha blivit drabbad i den här gruppen. Det är vår högsta prioritering just nu", sade en talesperson för techbolaget till Reuters.

Israeliska NSO Groups kundlistor utgörs av i huvudsak statliga underrättelseorganisationer i väst och Mellanöstern. Bolaget har anklagats för att genom sina affärer med Saudiarabien ha möjliggjort det spionage som möjliggjorde det enligt CIA statligt sanktionerade mordet på den regimkritiske Washington Post-kolumnisten Jamal Khashoggi i höstas.

Läs mer