Ägarna pumpar in nya miljoner i Widespace - nu hägrar USA

Widespace
Ägarna pumpar in nya miljoner i Widespace - nu hägrar USA

Widespaces grundare Henric Ehrenblad och Patrik Fagerlund. FOTO: Pressbild.

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Det svenska mobilannonsbolaget Widespace värderas till över en halv miljard kronor när bland annat Northzone och Industrifonden skjuter till 20 miljoner kronor.

Widespace, som säljer lösningar för reklam i mobilen, är ett av Sveriges snabbast växande techbolag just nu. Omsättningen nästan dubblades förra året till 257 miljoner kronor. I år räknar ledningen med att försäljningen hamnar på över 400 miljoner.

Tillväxten har dock kostat mycket pengar. Förlusterna under 2013 och 2014 uppgick till sammanlagt 120 miljoner kronor. Resultatet för 2015 är inte offentliggjort.

Nu får dock Widespace in nya friska pengar i kassan. Enligt handlingar från Bolagsverket som Breakit tagit del av har annonsteknikbolaget nyligen genomfört en så kallad konvertibelemission. Det innebär att de befintliga ägarna, däribland riskkapitalbolaget Northzone och stiftelsen Industrifonden, skjuter till närmare 20 miljoner kronor i finansiering.

Enligt Breakits källor har Widespace därmed fått in nästan 200 miljoner kronor i riskkapital sedan starten.

I ett första skede lånas pengarna i konvertibeln ut mot en årlig ränta på 7,5 procent. När konvertibellånet löper ut sommaren 2018 kan konvertibeln lösas in till aktier i Widespace.

Av handlingarna från Bolagsverket framgår att hela bolaget värderas till nästan 600 miljoner kronor i transaktionen. Därmed kvalar Widespace in bland de svenska techbolag som i dagsläget värderas högst.

Widespaces ledning bekräftar att bolaget har fått in nya pengar - men de vill inte berätta specifikt vad dessa ska användas till. En källa till Breakit uppger dock att kapitalet utgör grundplåten till en större inbrytning på den amerikanska marknaden. 

Exakt tidpunkt för lanseringen i USA avgörs när ledningen hittar rätt personer till att genomföra satsningen. Men med hjälp av den nya finansieringen är bolaget nu redo att ta steget.

I en intervju med amerikanska Bloomberg som publicerades nyligen uppgav en av Widespace-grundarna, Henric Ehrenblad, att han vill ha ”10 miljoner dollar till på banken innan vi ger oss in i USA”. 

Läs fler artiklar
LÄS MER