Whatsapp bekräftar intrång från Israeliskt spionbolag

WhatsappSäkerhet

Foto: TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Det israeliska cybersäkerhetsbolaget NSO har salufört en mjukvara som har möjliggjort omfattande spionage via den populära meddelandeappen Whatsapp.

Bolaget har tidigare bland annat anklagats för att bistå totalitära stater för att spionera på dissidenter och meningsmotståndare.

Whatsapp-användares videosamtal har gått att avlyssna som tredjepart ända sedan bolaget köptes upp av Facebook 2014, rapporterar Financial Times.

Det israeliska datasäkerhetsbolaget NSO Group har lyckats bygga och saluföra en mjukvara som möjliggjorde intrång i Whatsapp och gav möjligheten att lyssna av användare. Whatsapp har medgett att ett privat bolag som arbetar med att förse stater med spionmjukvara tros ha gjort sig skyldigt till intrång.

Det israeliska bolagets främsta produkt, kallad Pegasus, är en mjukvara som möjliggör spionage via mikrofon och kamera i telefoner och även ger omfattande tillgång till plattformar, mejl och gps-data. Enligt bolaget är programvaran utvecklad för att bekämpa terrorism och brottslighet. På kundlistan finns säkerhetstjänster i västvärlden, men också odemokratiska länder i Mellanöstern. Tidigare har programvaran påträffats hos människorättsgrupper som Amnesty, enligt FT.

Avslöjandet är det senaste i raden av konstaterade dataskyddsbrister bland Facebook-bolagen, som har kritiserats häftigt efter härvan där användardata användes av analysföretaget Cambridge-Analytica för politiska påverkansaktioner.

Rapporteringen är ett hårt slag mot Whatsapp, som ofta har skrutit om sitt dataskydd och sin meddelandekryptering. Kryptering har också gjorts till ledordet i den nya affärsstrategi som Facebook lanserade i våras, som ämnar återta användarnas förtroende efter Cambridge Analytica-skandalen.

Whatsapp har nu uppmanat sina 1,5 miljarder användare att uppgradera appen till den senaste versionen och upprättat samband med justitiedepartementet.

Läs mer