Tre svenska techbolag bakom Europas utklassning av USA

Tobii Evolution gaming
Tre svenska techbolag bakom Europas utklassning av USA

Tobi-glasögon in action. FOTO: Pressbild

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Börsdebuten betydligt tuffare för Silicon Valley-företag jämfört med kollegorna på andra sidan Atlanten.

CLX, Evolution Gaming och Tobii (vars glasögon används på bilden ovan) - där har du tre svenska techbolag som har rusat på börsen efter noteringen.

De tre svenska succéerna bidrar i hög grad till den övergripande bilden: Det har varit betydligt mer lönsamt att investera i techbolag som gjort europeisk börsdebut i år, jämfört med bolag i samma sektor som har noterats i USA.

Nyhetsbyrån Bloombergs sammanställning visar att de europeiska techbolag som noterats under 2015 i genomsnitt gått upp med över 20 procent den första månaden. Uppgången i de techbolag som har gjort entré på de amerikanska börserna i år har varit betydligt blygsammare - knappt 7 procent upp.

Förklaringen till att investerarna är mer benägna att handla upp europeiska techaktier finns att finna utanför börsen. Där har värderingarna av amerikanska techbolag drivits upp till så höga nivåer att steget in på börsen nu blir problematiskt.

Det illustrerades senast av betaltjänstbolaget Square som tvingades rabattera sin börsnotering rejält för att få med sig investerarna på båten. Noteringskursen sänktes från 13 dollar till 9 dollar. Värderingen av bolaget hade därmed på bara ett år halverats från 6 miljarder dollar till knappa 3 miljarder dollar. Efter noteringen har dock aktien gått upp en del och handlas nu kring 12 dollar.

På Stockholmsbörsen har alltså samtliga tre techbolag som har noterats gått mycket starkt. Ögonstyrningsbolaget Tobii är upp drygt 180 procent sedan noteringen i april, spelbolaget Evolution Gaming har ökat med nästan 240 procent och SMS-teknikföretaget är sedan noteringen i oktober upp drygt 40 procent.  

Det bäddar för att ytterligare svenska techbolag tar steget in på börsen de närmaste månaderna. Breakit har tidigare rapporterat om att Catena media, Leo Vegas och Royal Design ligger i startgroparna för en notering i Stockholm.

Läs fler artiklar
LÄS MER