Vill ni ha grön el men är fast i ett gammalt elavtal?

Vill ni ha grön el men är fast i ett gammalt elavtal?

Mikael Söderman, Sverigechef på Nordic Green Energy.

”Börja med att jämföra ert nuvarande elbolag med ett helgrönt”, säger Mikael Söderman på Nordic Green Energy

Du driver en ganska liten startup. Ni är nio personer – snart tio! – som hyr ett våningsplan i en fastighet nära stadskärnan. Ni tog över nästan rubbet efter företaget som flyttade ut. Skrivbord, stolar och lampor. Köksmöbler, servis och en mikrovågsugn. En riktigt trött kopiator. Och ett elavtal. 

Ni försöker bli bättre på hållbarhet. Kanske är ni med i Breakit Impact Challenge med målet att bli klimatsmarta på 30 dagar. 

“Som företagare är ett av de enklare och snabbare sätten att bli mer klimatsmart att se över sitt elavtal. Det är ett samtal bort. Köper ni el som inte är 100 procent grön? Sätt press på elbolaget, eller byt till ett som endast säljer förnyelsebar el”, säger Mikael Söderman, Sverigechef på Nordic Green Energy som är ett av Sveriges allra första helgröna elbolag. 

Inga hinder för att ingå nytt elavtal

“Sitter ni fast i ett gammalt avtal som löper inom något år? Det finns inget som hindrar er från att ingå ett nytt, grönt elavtal som startar när det nuvarande tar slut. Ni kan ta beslutet att börja köpa grön el och teckna nytt avtal som en del av er omställning till att bli mer klimatsmarta.”

“Börja med att kontakta ert nuvarande bolag och kolla vad de tror om prisutvecklingen och vilket avtal ni kan få när det pågående tar slut. Ring sedan till oss eller något annat helgrönt elbolag och jämför vad du kan få för avtal när ert gamla tar slut.” 

Nordic Green Energy har varit klimatsmarta sedan dag ett. Bolaget grundades år 1999 och var då först i Sverige att enbart sälja grön el. Ägaren, norska Troms kraft, har producerat helgrön el sedan 1898.

Inte en smutsig kilowattimme i Sverige på 30 år, alltså.

”I början var Nordic Green Energy en av få som pratade grön el i Sverige. Vi har varit en ledande kommunikatör kring förnyelsebar energi och det är genom kommunikation man kan få till en förändring. De flesta av våra konkurrenter har haft andra intressen att ta hänsyn till, men vi har hela tiden kunnat vara exklusiva”, säger Mikael Söderman.

En del elbolag kommunicerar att de erbjuder fossilfri energi men det är inte samma sak som el från förnybara energikällor.

2019 erbjuder de flesta svenska elbolagen avtal som är miljövänliga. Men Mikael Söderman uppmanar alla konsumenter att hålla koll på semantiken när de ser över elavtalet.

”En del elbolag kommunicerar att de erbjuder fossilfri energi men det är inte samma sak som el från förnybara energikällor. Om du köper fossilfri energi kommer sannolikt en del från kärnkraft. Det vi menar med grön energi betyder varken direkta utsläpp eller ämnen som behöver plockas upp ur marken och sedan slutförvaras”.

Läs mer om vad Nordic Green Energys kan göra för ditt företag här

Vinster investeras i grön produktion

I Sverige har mycket av den fossila energiproduktionen fasats ut under de senaste åren. Omställningen går snabbare när konsumenterna vill göra skillnad. Jämför dagens utbud av ekologiska livsmedel med hur det såg ut för 15 år sedan.

Köper du från bolag som även levererar el från exempelvis ett kärnkraftverk kan vinsten investeras där.

”Det finns ett värde i att köpa el från bolag som bara säljer grön el. Alla som säljer gör ju vinst. Köper du från bolag som även levererar el från exempelvis ett kärnkraftverk kan vinsten investeras där. Hos ett helgrönt bolag investeras pengarna i grön produktion”, säger Mikael Söderman som inte tvekade när Nordic Green Energy erbjöds att bli partner till Breakit Impact Challenge.

”Många företagare vill göra en skillnad men hittar kanske inte tiden att göra det. Verksamheten rullar alltid på och den måste få vara viktigast. Med Breakit Impact Challenge säger Breakit att det faktiskt finns saker vi kan göra här och nu – där vi  tillsammans gör skillnad – och sedan gå tillbaka till verksamheten”.

Mikael Södermans tips på hur du blir mer klimatsmart i din elkonsumtion:

1. Gör NÅGOT (du kan dessutom spara pengar)
Att inte göra något val alls kring ditt elavtal är det sämsta du kan göra. Många små och mellanstora företag har bara blivit anvisade ett elavtal och kört på, utan att själva göra ett val. Att kolla upp avtalet kostar inget – men bli inte förvånad om företaget gör en besparing om ni byter.

2. Passa på att även kolla ditt privata elavtal
Här finns en möjlighet att slå två flugor i en smäll. Se över ditt elavtal både i företaget och privat, och bli klimatsmart både på kontoret och därhemma. Nordic Green Energy levererar grön el till alla, från stora kommunala bolag till det lilla sommartorpet i skogen.

3. Klimatkompenserar ni? Då finns pengar att spara
Mäter ni företagets klimatpåverkan och klimatkompenserar för det? Alltså det som krävs för att få kalla sig för klimatneutralt? Sitter ni på ett elavtal som lämnar ett stort koldioxidavtryck kommer det att kosta i klimatkompensation. Byter ni till ett helgrönt elavtal blir klimatkompensationen mindre. Bra för miljön och bra för plånboken.

Företagare? Privatkund? Läs mer om Nordic Green Energys olika elavtal här!

Läs fler artiklar
LÄS MER