Bill Gates och en rad techprofiler lanserar jättefond för ren energi

Alibaba Amazon
Bill Gates och en rad techprofiler lanserar jättefond för ren energi

TT/AP/Mark Lennihan/Pontus Lundahl/Pressbild från Facebook

Jonas de Lange

Reporter

På måndagen presenterade världens favoritnörd en ny jättefond som ska investera i bolag inom förnybar energi.

Beskedet kom under FN:s klimatmöte i Paris. Någon exakt summa presenterades inte av Gates. Men enligt nyhetsbyrån Climatewire handlar det om flera miljarder dollar och initiativet beskrivs som det största hittills i världen.

Bakom initiativet ligger inte bara Bill Gates. Även techprofiler som Mark Zuckerberg (Facebook), Jeff Bezos (Amazon) och Jack Ma (Alibaba) är med och skjuter in pengar.

“Att lösa problemet med förnybar energi är en central del av att bygga en bättre värld. Vi kommer inte att kunna göra betydelsefulla framsteg inom andra utmanande områden – som utbildning och att göra världen uppkopplad – utan trygga energikällor och ett stabilt klimat”, skriver Mark Zuckerberg i ett Facebook-inlägg.

Fonden Breakthrough Energy Coalition kommer att investera i långsiktig forskning och utveckling och fokusera på fem kärnområden: skapande och lagring av elektricitet, transport, industriellt bruk, jordbruk och effektivisering av energisystem.

Pengarna kommer att investeras i de länder som deltar i det internationella initiativet Mission Innovation. Bland annat USA, Kina, Indien och Brasilien deltar i initiativet. Sverige är givetvis med.

“Vi har sett stora succéer innan med statligt finansierade forskningsprogram inom rymdfart, försvar, teknologi och medicinsk forskning och hjälpt privat kreativitet som har producerat många av innoavtionerna som definierar hur vi lever våra liv idag. Den politiska viljar att göra det här igen börjar växa fram, genom aggressiva ökningar av statliga medel för forskning inom förnybar energi som kan leda till teknologiska genombrott för vår energiframtid. Men de nuvaranda statliga medlen för förnybar energi är helt enkelt otillräckliga för att möta utmaningarna vi har framför oss”, skriver fonden på sajten.

Läs fler artiklar
LÄS MER