Storägaren drar Truecaller till domstol – anklagar techsuccén för "sabotage"

Truecaller Reeda riskkapital
Storägaren drar Truecaller till domstol – anklagar techsuccén för "sabotage"

Nami Zarringhalam och Alan Mamedi är grundare av Truecaller. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT.

Erik Wisterberg

Reporter

Han backade Truecaller när ingen annan ville investera.
Nu inleder Stefan Lennhammers investeringsbolag en rättsprocess mot bolaget, kan Breakit avslöja.

Stefan Lennhammer lämnade uppdraget som styrelseordförande för den svenska techsuccén Truecaller för blott ett halvår sedan. Nu drar han igång i domstolsprocess mot bolaget, kan Breakit avslöja.

Själv vill Stefan Lennhammer inte prata om bråket.

"Jag har inga kommentarer till det. Du får vända dig till bolaget", säger han till Breakit.

Truecaller hävdar dock att anklagelserna, som kommer från Stefan Lennhammers bolag Reeda Capital Management, är grundlösa.

”Vi är förvånade över Reedas agerande som ägare och den väg de valt att gå", skriver Truecaller i en skriftlig kommentar till Breakit.

Bråket är därmed ett faktum. Nu blir det upp till Stockholms tingsrätt att avgöra tvisten, om inte parterna kan förlikas.

Första investeraren

Stefan Lennhammer och Truecaller har haft en lång och nära relation. Han gick in i Truecaller när ingen annan trodde på bolaget. Grundarna Alan Mamedi och Nami Zarringhalam var då bara 24 år gamla och fick in en halv miljon kronor från Stefan Lennhammer investeringsbolag Reeda Capital Management.

Tillsammans har de sedan upplevt en hisnande resa. Truecaller har varit nära konkurs, tagit in hundratals miljoner i riskkapital och blivit en megahit i Indien.

Under många år har Stefan Lennhammer också varit företagets styrelseordförande.

Truecaller började som en telefonsboksapp, som lät sina användare blockera spam-samtal. Bolaget har dock mer och mer utvecklats till ett fintechbolag. Förra året rullade bolaget ut en egen version av betalfunktionen Swish på sin största marknad Indien.

Ska sälja aktier för en halv miljard

I dag har appen över 100 miljoner dagliga användare, och värderas till över 6 miljarder kronor. På ägarlistan finns namn som Seqouia, Atomico samt Klarna-grundarna Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth.

Stefan Lennhammer äger via sitt bolag Reeda Capital Management nära 8 procent av Truecaller, enligt Breakits uppgifter, och är därmed en av de största ägarna.

Men handlingarna i Stockholms tingsrätt avslöjar att Reeda Capital Management nu ska sälja sitt innehav.

"Utgör sabotage"

Enligt investeringsbolaget försöker Truecaller sabotera denna process, genom att vägra att lämna ut information om hur det går för bolaget utan att ge något godtagbart skäl.

"Det handlar istället om obstruktion - Bolaget (Truecaller) vill helt enkelt inte lämna ut informationen. Ett av skälen till varför så skulle kunna vara fallet är av 'rädsla' för att informationen kommer att användas av Sökanden för att Sökanden ska avyttra sina aktier", heter det i ansökan till Stockholms Tingsrätt.

Bland annat har investeringsbolaget utan framgång försökt få reda på Truecallers omsättning under 2018.

"Under den tid som Bolaget underlåter att ge Sökanden tillgång till information har inte Sökanden den insyn i Bolaget som den behöver för att kunna bedriva sin verksamhet vilket väsentligen försvårar utövningen av Sökandens rätt men också väsentligen förringar värdet på aktierna. Bolagets agerande utgör således sabotage av Sökandens rättigheter enligt Avtalet och dess värde i aktierna", skriver Reeda Capital Management

Kan inte bedöma värdet

Reeda Capital Managements andel i Truecaller uppskattas vara värd 450 miljoner kronor. Men aktieaffärer i närtid skvallrar om att värderingen egentligen ska vara högre.

Reeda Capital Management menar att Truecaller i praktiken gör det omöjligt att sälja aktierna.

"Konsekvensen av utebliven information är således att Sökandens styrelse inte kan bedöma värdet på aktierna i Bolaget och när det är aktuellt att avyttra aktierna", skriver man till domstolen.

Truecaller vill inte kommentera tvisten i detalj, eftersom det är ett pågående ärende i domstol.

"Bolaget har alltid varit behjälpligt gentemot samtliga ägare inom rimliga gränser och i enlighet med de åtaganden vi har", skriver Truecaller dock i en skriftlig kommentar till Breakit.

UPPDATERING: Reeda har efter att denna artikel publicerats förlorat tvisten. Läs mer om det här

Tipsa

Vet du mer? Kontakta Breakit

Läs fler artiklar
LÄS MER