Facebooks medgrundare i attack mot Zuckerberg: "Är besviken"

Facebook Sociala medier
Facebooks medgrundare i attack mot Zuckerberg: "Är besviken"

Mark Zuckerberg och Chris Hughes. Foto: TT samt bild från Wikipedia.

Tobias Blixt

Reporter

Facebooks medgrundare Chris Hughes har tröttnat på det sociala mediets enorma makt.
"Det är dags att bryta upp Facebook", skriver han.

Du kanske inte har hört namnet innan. Chris Hughes är inte lika synonym med Facebook som Mark Zuckerberg, men han är en av fyra grundare till den sociala jätten.

Under 2007 lämnade han bolaget för att istället kampanja för tidigare USA-presidenten Barack Obama.

Nu går Chris Hughes till hård attack mot Facebook och Mark Zuckerberg, personen som han var rumskamrat med på Harvard. 

“Mark är en bra och snäll människa. Men det jag är arg över är att hans tillväxtfokus har lett till att han offrat både säkerhet och heder för klick”, skriver Chris Hughes bland annat.

I en långt text publicerad av New York Times gör Chris Hughes upp med Facebook, som han menar borde styckas upp av myndigheterna. Uppköpen av Instagram och Whatsapp borde aldrig ha godkänts, anser han.

Kritiken handlar bland annat om den enorma makt som Facebook har i samhället – en makt som ingen av grundarna kunde föreställa sig när de en gång i tiden började arbetet med plattformen.

“Jag är besviken på mig själv, och de första anställda på Facebook, för att vi inte tänkte mer på hur nyhetsflödets algoritm kunde förändra vår kultur, påverka val och stärka nationalistiska ledare”, skriver Chris Hughes.

Han uttrycker också oro över att Zuckerberg bara omgett sig med ja-sägare, att det aldrig funnits någon i teamet som utmanat honom.

Facebook-medgrundaren är inte den första som kräver hårdare reglering av sociala medier. Det har också varit en politisk diskussion i USA, där demokraten Elisabeth Warren har gjort flera utspel där hon kräver att techjättar som Facebook och Google ska brytas isär.

Läs fler artiklar
LÄS MER