Sök

Amazon hotas av strejk – polska lagerarbetare vill dubbla lönen

Amazone-handel

Jeff Bezos grundare och vd på Amazon. Foto: TT.

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Trubbel för världens rikaste man.

Det amerikanska e-handelsbolaget Amazon hotas av strejk om inte lönerna för bolagets polska lagerarbetare dubbleras.

Det framgår av ett uttalande från den polska anarko-syndikalistiska fackföreningen Workers Initiative på torsdagen som refereras av Reuters.

E-handelsgiganten har vid upprepade tillfällen kritiserats för förhållandena i sina logistikcenter i USA och Europa. I april bröt strejk ut vid fyra av bolagets faciliteter i Tyskland och i november tvingades Amazon USA höja lönerna till 15 dollar per timme. Då bolaget till största delen ägs av världens rikaste man, Jeff Bezos, har verksamheten hamnat i skottgluggen för den globala välfärdstrenden att kapitalstarka blir rikare medan arbetares realinkomster minskat över tid.

"Vi tjänar en tredjedel av våra tyska kollegor trots att vi arbetar fler timmar. Amazon kan inte tillåtas att dra nytta av att förlägga verksamhet till Polen, där lönerna är lägre än i vissa andra regioner", sade Maria Maliowska, fackförbundets talesperson.

Amazons kraftiga expansion de senaste åren har inte heller setts med blida ögon i hemlandet. I februari grusades bolagets planer på att etablera ett nytt gigantiskt högkvarter i området Queens i New York. Detta efter att flera högprofilerade politiker, fackliga organisationer och aktivister kampanjat mot de statliga subventioner som låg bakom beslutet, som skulle bidra med runt 30.000 nya jobb till staden.

De polska arbetarna, fördelade vid lager i Poznan, Wroclav, Szczecin och Lodz, vill nu ha en löneförhöjning till motsvarande ett netto på 6:52 dollar per arbetad timme samt bättre arbetsförhållanden genom lägre tempo, förändrade bedömningsgrunder för anställda och stopp för korttidsanställningar.

Om Amazon inte hörsammar kraven kommer strejk att bryta ut - processen att utlysa stridsåtgärder rullas i gång om en vecka om inga framsteg nås, skriver Workers Initiative.

Läs mer