Därför blir Bonniers Viaplay-utmanare över ett år försenad

MTG TV4
Därför blir Bonniers Viaplay-utmanare över ett år försenad

Casten Almqvist, vd TV4. FOTO: Jonas Ekströmer/TT

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

TV4:s vd Casten Almqvist: Vi lanserar tidigast till sommaren.

Redan i våras presenterade mediejätten Bonnier de storslagna planerna om att på allvar utmana konkurrenter som MTG och Netflix med en ny digital tv-plattform. Idén var att samla alla Bonniers betal-tv-tjänster under ett paraply. Filmnet, C More, TV4 Play Premium och delar av finska MTV3 - allt skulle samordnas.

Koncernchefen kallade det för ett “Viaplay för Bonniers”. Men hittills har projektet mest kantats av problem.

Resumé avslöjade i sin papperstidning i början av november att samarbetet mellan TV4 och Ericsson (som fått uppdraget att bygga plattformen) knakade rejält i fogarna.

“TV4-ledningen saknar teknisk kompetens och Ericsson, ja de är duktiga ingenjörer, men kan inte medierna. Uppdraget blev en fullkomlig katastrof” uppgav en av Resumés källor.

Enligt Resumé tvingades också TV4:s vice vd Cecilia Beck-Friis sluta som en direkt konsekvens av att projektet blivit ett fiasko.

Från början var planen att den digitala plattformen skulle varit klar våren 2015 men premiärdatumet har flyttats fram successivt.

Nu uppger TV4:s vd Casten Almqvist i en intervju med Dagens Industri (betalvägg) att starten blir först under nästa år.

“Efter sommaren 2016. Först ut är C More och senare ska vi lansera en ny version av TV4 Play. Vi var för optimistiska och trodde det skulle gå snabbare och vara enklare att utveckla tjänsten”, säger han i intervjun.

För DI förklarar Casten Almqvist den kraftiga förseningen så här:

"Vi blev varse om att TV4 lider av en teknisk skuld där vi har 10-12 års uteblivna investeringar i teknik där vi ska komma i kapp på kort tid".

Läs fler artiklar
LÄS MER