Sök

Trumps Twitter-utspel skapar börsfrossa – handelskrig hotar

Börs

Foto: TT

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Stockholmsbörsen ner över 2 procent.

Stockholmsbörsen har fallit tungt efter helgen på förnyad oro över handelskonflikten mellan Kina och USA. Detta sedan USA:s president Donald Trump på Twitter hotat med att höja tullarna mot Kina till 25 procent på varor för 200 miljarder dollar på fredag. 

Industribolag var förlorare, medan teleoperatörer och banker höll emot något bättre, liksom rapporterande Securitas.

"Trump har oväntat höjt insatsen i handelssamtalen genom att hota med nya tariffer och avgifter på kinesisk import. Kina hotar med att dra sig ut denna veckas planerade handelssamtal", skriver den belgiska banken KBC i ett marknadsbrev och konstaterar att detta har medfört ett "risk av"-läge.

Vid 13.35-tiden var OMXS30 ned 2,3 procent till nivån 1.633 och aktier för drygt 7 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. Även på kontinenten föll börserna - tyska DAX och franska CAC40 var båda nära 2 procent lägre. Londonbörsen håller helgstängt på måndagen.

Sämst i OMXS30 var Boliden och ABB, men båda bolagen handlades utan rätt till utdelning. Boliden har samtidigt fått en sänkt rekommendation av Nordea, till behåll från tidigare köp. Korrigerat för utdelning var Boliden ned mer än 4 procent medan rörelsen för ABB var mer begränsat negativ. I övrigt föll SKF 4,1 procent och Hexagon 3,8 procent.

Läs mer