Sök

De skapar en digital plattform för att hjälpa missbrukare

CairySociala medier

Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Ska sänka tröskeln för missbrukare som vill få hjälp och stöd.

Andreas Haglund och Per Lundberg har arbetat med en ny digitala plattform det senaste året. En plattform för att hjälpa missbrukare. Båda två är entreprenörer sedan tidigare, men de har också en annan gemensam nämnare.

De är båda två nyktra alkoholister.

“Jag förstod inte först att jag var alkoholist. Jag hade svårt att ta det ordet i min mun. Jag har ju hem och familj, en alkoholist är en sån som sitter på en parkbänk”, säger Andreas Haglund, vd på Cairy.

Sin medgrundare träffade Andreas Haglund genom ett av de självhjälpsmöten som har deltog i för att få hjälp med sin alkoholism. Idén är att sänka tröskeln för missbrukare och att bryta stigmat kring att prata om missbruk.

“De lösningar som finns idag är jättebra för vissa personer, men samtidigt är det otroligt många som inte tycker att de lösningarna är bra och det finns de som inte hittar dit”, säger han.

Själva plattformen befinner sig idag i ett beta-stadie. Men snart ska de lansera officiellt. Den innehåller enligt grundaren de funktioner som är vanliga för sociala medier, där du kan dela uppdateringar, skapa evenemang och ordna videomöten – ett slags digitalt komplement till klassiska självhjälpsmöten som anordnas av andra organisationer.

Idag är den plattformen gratis, men en månadsavgift på 99 kronor ska tas ut av medlemmarna framöver. Det är något som grundarna menar är nödvändigt för att kunna säkerställa appens drift utan annonser och annat som skulle innebära att användarnas data behöver kommersialiseras.

Ytterligare intäkter hoppas man få genom att sälja tilläggstjänster, exempelvis möjligheten att få hjälp från professionella terapeuter direkt på plattformen.

Idag har appen cirka 200 användare enligt Andreas Haglund och totalt har grundarna satsat cirka 2 miljoner av sina egna pengar i bolaget. Nu vill man hitta samarbetspartners för att kunna skala upp verksamheten i samband med att appen ska lanseras officiellt.

“Jag tror att den här typen av lösningar är någonting som ligger i tiden. Min förhoppning är att det inte ska vara pinsamt att säga att man inte tål alkohol om fem år. Man ska inte behöva gömma sig”, säger han.

Läs mer