Sök

Emanuel Karlsten: Därför är piratdomen en seger för oss alla

The Pirate BayBredbandsbolagetJakten på nätpirater

Foto Emanuel Karlsten: Martin Ridne. Foto Pirate Bay: TT-Bild

Emanuel Karlsten

Emanuel Karlsten

Krönikör

Den friande domen för Bredbandsbolaget i fredags är principiellt extremt viktig. Och unik. För första gången får vi lite medvind när det gäller friheten på nätet.

Ytterst handlade rättegången om något väldigt enkelt: Är den som tillhandahåller en infrastruktur ansvarig för allt människor använder den till? Är Trafikverket ansvariga för vad bilförare transporterar på vägen? Är elleverantörer ansvariga för vilka hyss kunderna gör med hjälp av el? Är telefonoperatörer ansvariga för de rån som planeras över telefon?

Det låter som retoriska frågor alltihop, men det var exakt detta svenska filmindustrin med vänner (däribland SVT!) gick till tingsrätten för att få prövat. Är det inte internetleverantörens ansvar när nätsurfare begår upphovsbrott?

Svaret kom med besked från en enig Stockholms tingsrätt nu på fredagsförmiddagen:

Nej. Det finns inget lagstöd för en sådan idé. Och det EU-domslut som filmindustrin försöker vifta med fungerar inte under svenska lagstiftning. Internetoperatörer är helt enkelt inte medbrottslingar för det kunden gör på internet.

Filmindustrin får nu betala 1,4 miljoner för den rättegång de själva tvingat fram.

Det är en otroligt viktig dom. Skulle domen blivit något annat skulle den ha fått svåra konsekvenser framöver. Det skulle öppna för vilka lobby-organisationer som helst att höra av sig och begära vite om inte en internetoperatören spärrade tillgång till vissa sajter.

Sajter med bilder som bröt mot upphovsrätten, sajter som förtalade, sajter som sålde tveksamma produkter. Operatörerna skulle då ha två val: antingen bestrida vite och gå till domstol där en förlust skulle svidande ekonomiska förluster, inte minst genom de tidigare nämnda miljonbelopp en rättegång kostar. Eller så skulle de kunna lägga sig platt.

Till en början kanske de skulle bestrida, men sedan?

Det är inte rimligt att en privata internetoperatörer ska stå som ensamma försvarare för nätfriheten. Det är heller inte rimligt att tro att de är villiga att lägga stora belopp det.

Därför var domen idag helt avgörande. Men den var också bara en första akt.

Filmindustrin har redan meddelat att de ska överklaga och båda parter söker nu ett viktigt prejudikat för framtiden.

Är det internetoperatörens ansvar att avgöra vad dess kunder gör på nätet? En enig tingsrätt svarade nej.

Det är en lättnad och viktig signal att lagen ännu ser nätneutralitet som viktigare än filmbolags eroderade affärsmodell.

Läs mer