Skivbolag och filmjättar förlorade historisk rättegång

The Pirate Bay Bredbandsbolaget
Skivbolag och filmjättar förlorade historisk rättegång

Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Bredbandsbolaget slipper blockera The Pirate Bay, slår Stockholms tingsrätt fast.

I dag kom beskedet i den historiska rättegången mellan internetleverantören Bredbandsbolaget och rättighetsinnehavare inom film- och musikbranschen.

Rättegången påbörjades i oktober och handlar sammanfattningsvis om huruvida en operatör som Bredbandsbolaget har ansvar för vad deras kunder gör på nätet. Förhoppningen från bolagen inom film- och musikbranschen var att Bredbandsbolaget skulle tvingas blocka exempelvis piratsajten The Pirate Bay.

Men så blir det inte. Stockholms tingsrätt slog på fredagsförmiddagen fast att Bredbandsbolagets verksamhet som ”helhet är att anse som socialt adekvat trots förekomsten av andras brott mot upphovsrätten”.

Bredbandsbolaget tvingas således inte blockera några piratsajter.

Bakom stämningen stod skivbolagsjättar som Warner Music, Sony Music och Universal Music samt Nordisk film och Svensk Filmindustri. Bolagens ska nu ersätta Bredbandsbolagets rättegångskostnader, som landar på 1,4 miljoner kronor.

Till IDG skriver Per Strömbäck på Film- och tv-branschens samarbetskommitté att de läser domen just nu men att de "naturligtvis kommer att överklaga".

Läs fler artiklar
LÄS MER