Sök

Waroncancer ska utrota cancer – backas av H&M-bossen

Waroncancer41an investHälsa

Sebastian Hermelin och Fabian Bolin.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Waroncancer, som vill bekämpa cancer med data, backas av H&M-bossen Karl-Johan Persson.
"Vi vill skapa en röst åt patienter, som kan förändra sjukvården i grunden”, säger medgrundaren Fabian Bolin.

Fabian Bolin och Sebastian Hermelin har varit bästa vänner sedan de träffades i gymnasiet. Faktiskt halva livet nu, konstaterar de när vi möts på ett stimmigt fik.

De valde olika vägar efter gymnasiet. Sebastian Hermelin satsade på industriell ekonomi, introducerade bland annat klocksuccén Daniel Wellington i USA, och hamnade slutligen i Londons finansvärld. Fabian Bolin pluggade på handels och landade även han i London, på en investmentbank, men satsade sedan på en framgångsrik karriär inom filmindustrin.

Sommaren 2015 inträffade något som skulle förändra såväl livet som visionerna för dem båda.

Efter kraftiga smärtor i bröstet sökte Fabian Bolin hjälp, och fick beskedet leukemi, blodcancer. 28-åringen gavs en överlevnadschans på 60-70 procent och beordrades cellgifter i 900 dagar.

”För mig kändes det som att livet var förstört. Allting jag jobbat för var ruinerat”, berättar Fabian Bolin.

Vid tidpunkten bodde vännerna tillsammans i London.

”Jag trodde att min bästa vän skulle dö. Det var en väldigt jobbig period”, säger Sebastian Hermelin.

”Samtidigt var det början på mitt riktiga liv, ett nytt liv, det var då Waroncancer började”, tillägger Fabian Bolin.

Waroncancer är satsningen, tillika bolaget, som de startat tillsammans. Det hela började som en blogg, som växte till ett socialt nätverk, och i dag en app. På plattformen kan patienter, anhöriga och överlevare dela historier och kunskap för att hitta styrka och gemenskap hos andra som går igenom liknande upplevelser.

Målsättningen är att öka självvärdet hos medlemmarna och samtidigt låta dem dela värdefull data som kan användas inom forskning och sjukvård för att bekämpa cancer.

Grundarna har tidigare pratat om sin resa, och nedslående möten med investerare, i Norrsken foundations podcast. Något som Breakit berättade om i den här artikeln. 

Nu står det också klart att bolaget backas med 9 miljoner kronor från en rad tunga investerare. Bland annat 41an Invest, som är H&M-chefen Karl-Johan Perssons och partnern, Kivra-grundaren Stefan Krooks bolag, samt Ryska Posten-medgrundaren Daniel Pilotti,

”Vissa företag tänker att de måste ha in en stor vc, eller stor aktör, som kan backa nästa runda. Vi har 18 investerare och de är ambassadörer för det vi gör och ger tillgång till nätverk, engagemang och kontakter. Jag tror att vi gör det här på rätt sätt”, säger Sebastian Hermelin.

Bakgrunden till Waroncancer bottnar i Fabian Bolins egna upplevelse av sjukdomen. Allting förändrades i ett slag, omgivningen behandlade honom annorlunda och vänner slutade höra av sig. Han upplevde en brist på kommunikation och empati från vården, samtidigt som cancer marknadsfördes som en dödsdom omkring honom.

"Alla betraktar dig som dödsdömd och då kommer du att betrakta dig själv som dödsdömd. Man känner sig inte lika värdefull som människa”, säger Fabian Bolin.

Han började att blogga och öppnade upp sig om cancern. Det första inlägget fick tusentals delningar och människor började att höra av sig för att tacka och dela sina egna upplevelser. Något som även hjälpte Sebastian Hermelin att förstå vad vännen gick igenom.

”Jag undvek till en början att prata med Fabian och läsa hans blogg för jag hade ingen aning om hur jag skulle vara en stöttande vän”, berättar Sebastian Hermelin.

Ur insikterna om att bloggen hjälpt både Fabian och läsarna väcktes idén om att grunda plattformen Waroncancer som idag utgörs av ett 1000-tal medlemmar. Målet är att skala upp och vara ett verktyg som hjälper 100.000 cancerberörda innan årets slut.

Nätverket går snart in i en ny fas där användares data kan delas med life science-industrin, som läkemedelsbolag, och ligga till grund för forskning och kliniska studier.

”Det är tyvärr så att life science-branschen idag på något sätt bortreglerat sig från kontakt med patienter, så det är svårt att få tag på data vilket sätter krokben för forskningen”, säger Sebastian Hermelin.

På så sätt blir Waroncancer en brygga mellan patienter och vården. Användare kommer att tillfrågas om de vill dela hälsorelateroad data, exempelvis ålder och diagnos, med läkemedelsföretagen. Information som exempelvis kan användas för matcha patienter mot kliniska studier, som idag ofta försenas eftersom de inte hittar deltagare som passar.

”Vår ambition med data är långt bortom läkemedelsföretagen. Med den här typen av data vill vi skapa en röst åt patienter, som kan förändra sjukvården i grunden”, säger Fabian Bolin.

Affärsmodellen baserar sig på att bolaget säljer data och grundarna berättar att de inlett samarbeten med flera stora internationella läkemedelsbolag.

De understryker att datan bara delas med tillåtelse, och enbart för forskningssyfte. De har även utvecklas ett verktyg, Track your impact, där personer som väljer att dela data kan följa var och hur deras information hanteras och vad den bidrar till. 

Samtidigt fortsätter grundarna att arbeta med kärnan i Waroncancer – att förbättra den mentala hälsan hos cancerdrabbade. Målsättningen är även att kunna avlasta sjukvården i det arbetet, som de anser brister idag. 

"Det här är något vi kommer jobba otroligt mycket med att få människor att inse, att cancerberörda har ett större värde bara min cancerdiagnos, de är människor", säger Fabian Bolin.  

Investeringen på 9 miljoner kronor kommer gå till att vidareutveckla plattformen och stärka tech-teamet. Sedan väntar internationell expansion.

"Fabian och Sebastian har gjort stort intryck på mig genom att med enormt engagemang vända egna utmanande upplevelser till en positiv och visionär satsning på att förbättra global cancervård", säger Stefan Krook.

Läs mer