Facebook kan få miljardböter – tvingas ha en övervakare

Facebook Sociala medier Politik
Facebook kan få miljardböter – tvingas ha en övervakare

Mark Zuckerberg. Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File

Finwire / Breakit

Kan tvingas till miljardböter – och få en övervakare.

Amerikanska Federal Trade Commission (ungefär som svenska Konkurrensverket och Konsumentverket) och Facebook förhandlar om en förlikning i miljardklassen. Uppgörelsen ska även inkludera personer på högsta bolagsnivå som ska se till att företaget tar hänsyn till personliga integriteten för användarna. Det rapporterar Politico med hänvisning till källor.

Facebook kan komma att behöva skapa en ”oberoende” övervakningskommitté som kommer att inkludera en federalt godkänd tjänsteperson. Även personer från Facebooks styrelse kan komma att ingå i samma organ, uppgavs det.

Förutom det väntas Facebook även behöva betala flera miljarder dollar under förlikningen. Bolaget har åsidosatt tre miljarder dollar för detta men utesluter inte att siffran landar på fem miljarder dollar. Enligt källor väntas siffran hamna i den övre delen av intervallet. Förlikningen relaterar till dataskandalen med Cambridge Analytica.

Under FTC-förlikningen väntas inte några restriktioner införas mot Facebook angående hur man hanterar användardata. Inte heller kommer vd Mark Zuckerberg att få en egen övervakare eller behöva lämna ifrån sig rollen som styrelseordförande. Däremot får han en ny roll som ”utnämnd regelefterlevnadschef” med yttersta ansvar att se till att bolaget följer de egna riktlinjerna, enligt uppgift.

 

Läs fler artiklar
LÄS MER