Per Brilioth fick bonus på 140 miljoner – nu är det storbråk på Vostok New Ventures

Avito Vostok New Ventures riskkapital
Per Brilioth fick bonus på 140 miljoner – nu är det storbråk på Vostok New Ventures

Tobias Blixt

Reporter

Storägare i valberedningen vill peta ordföranden.

Per Brilioth kunde skratta hela vägen till banken efter Vostok New Ventures försäljning av Avito i början av januari. Det svensk-ryska techbolaget innebar en nettoavkastning på 5,3 miljarder för bolaget, med en genomsnittlig avkastning på cirka 37 procent om året under en elvaårsperiod.

Den succén innebar att Per Brilioth tilldelades en bonus på 138 miljoner kronor. Något som beslutades av styrelsen i riskkapitalbolaget i början av april.

“Det var någon här som sa att jag kommer skatta bort runt 100 miljoner. Men det är väl super att en del av pengarna går tillbaka till samhället. Det gillar jag!”, sade Per Brilioth till Breakit då.

Men alla är inte lika glada som Per Brilioth. Den höga bonusen har enligt DI Digital upprört storägare och valberedningen i Vostok New Ventures. De rapporterar att representanter från Swedbank Robur och Alecta vill peta Lars O Grönstedt från ordförandeposten vid stämman den 15 maj.

”Ledamöter utsedda av Swedbank Robur fonder och Alecta ansåg att Lars O. Grönstedt inte skulle föreslås till omval vare sig som styrelseledamot eller som styrelseordförande”, skriver valberedningen i ett yttrande.

I ett pressmeddelande skriver sedan Alecta att beslutet “ska ses mot bakgrund av styrelsens hantering av den särskilda bonusutbetalning om 15 miljoner dollar.”

Lars O Grönstedt själv säger till DI Digital att han kommer att fortsätta som styrelseordförande i minst ett år till – om han skulle få förtroendet. Han ångrar inte heller bonusutbetalningen.

“Han var med från start och hans ersättning är inget exceptionellt om man jämför med vad personer på andra riskkapitalbolag får i liknande situationer. Skillnaden är att de är registrerade på kanalöarna och att summorna är hemliga. Per Brilioth valt att skatta i Sverige”, säger han till sajten.

En representant från Ruane Cunniff & Goldfarb ingår också i valberedningen och stödjer den nuvarande styrelsen.

Läs fler artiklar
LÄS MER