Sök

Firstvet expanderar – nätveterinären lanserar i Storbritannien

FirstvetHälsa

David Prien. Foto: Press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Expanderar.

Det är inte bara vi människor som kan få sjukvård över nätet. Våra husdjur kan också, med lite hjälp, chatta med sin veterinär genom datorn eller mobilen.

Firstvet är ett svenskt bolag som grundades för tre år sedan och satsar på just nätveterinärer. Crendum, som har ägande i nätläkaren Kry, ser potential även i djurvård och tillhör investerarna som backat Firsvet med 53 miljoner kronor.

Vd:n och medgrundaren David Prien berättade i våras att appen passerade 100.000 aktiva användare vid årsskiftet.

”Det här är året det verkligen händer och vi tar det till nästa nivå. Vi har laddat batterierna på riktigt, och nu är det dags att trycka på knappen”, sa David Prien.

Nu lanserar Firstvet i Storbritannien, något som uppmärksammats av Forbes.

Enligt tidningen spenderar oförsäkrade djurägare i Storbritannien i snitt 10.000 kronor per år på veterinärkostnader. Samtidigt uppges 45 procent av hushållen äga ett husdjur, varav runt 20 miljoner katter och hundar.

Forbes konstaterar att Firstvets avgift på 250-350 kronor per besök blir minst hälften av det normala priset för ett fysiskt veterinärbesök. 

Firstvet samarbetar med försäkringsbolag i Sverige och för stunden pågår diskussioner med större brittiska försäkringsbolag.

”Vi har utvecklat en väldigt bra relation med Royal College of Veterinary Surgeons som är väldigt stöttande i vårt arbete och de vill uppmuntra till ansvarsfullt användande av telemedicin”, säger David Prien till Forbes. 

Förra året omsatte veterinär-appen, som grundades 2016, närmare 17 miljoner kronor. Det är en rejäl ökning från omsättningen på 4 miljoner kronor för 2017.

Läs mer