Svensk-kinesisk dejtingapp stoppas av kinesiska myndigheter

Tantan Momo Appar
Svensk-kinesisk dejtingapp stoppas av kinesiska myndigheter

Sophia Pan och Yu Wang grundade Tantan. Foto: Press

Tobias Blixt

Reporter

Tantan har plockats bort från flera kinesiska appbutiker för androidmobiler.

Det har flera kinesiska medier rapporterat.

Händelsen har också bekräftats av Momo, bolaget som köpte svensk-kinesiska Tantan för 6 miljarder kronor, under måndagen.

Tantan grundades av Sophia Pan och Yu Wang, paret som träffades när de studerade i Stockholm. I samband med uppköpet hade dejtingappen ungefär 20 miljoner aktiva användare varje månad och i slutet av 2018 hade appen 3,9 miljoner betalande användare. Förutom en kontant betalning på 600 miljoner dollar skedde en del av betalningen med aktier i Momo.

Den exakta orsaken till att appen har plockats bort framgår inte av pressmeddelandet. Men enligt Momo har appen plockats bort från vissa butiker till följd av beslut från kinesiska myndigheter.

Momo skriver att de för en dialog och samarbetar med de aktuella myndigheterna för att appen ska finnas tillgänglig igen så snart som möjligt. Dessutom kommer företaget att gå igenom innehållet i appen och “vidta andra nödvändiga åtgärder för att till fullo följa relevanta lagar och regleringar”.

De som redan har appen ska kunna använda den som vanligt, men beslutet från myndigheterna kommer att påverka hur många nya användare bolaget lyckas locka till appen.

Momo är en av Kinas största sociala medie-plattformar. I skrivande stund har Momos aktiekurs sjunkit med närmare 10 procent i förhandeln. 

Läs fler artiklar
LÄS MER