Sök

Ica tar krafttag mot matsvinnet – ska halveras på 6 år

Ica-gruppenHållbarhet

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Livsmedelsjätten tar i med hårdhandskarna.

Matsvinnet är ett stort problem både miljömässigt och ekonomiskt när butiker tvingas kasta mat istället för att sälja den.

Nu tar Ica-gruppen krafttag mot svinnet och har antagit ett nytt koncernmål om att halvera matsvinnet fram till 2025. 

2016, året som Ica utgår ifrån, hade Ica ett svinn på 16,5 kilo per ton sålt livsmedel. 

Minskningen ska genomföras genom smartare algoritmer vid inköp, bättre rutiner och butikerna ska också få verktyg för att kunna identifiera produkter som riskerar att bli svinn.

Dessutom ska man jobba för att ta fram fler cirkulära produkter, där råvaror som riskerar att bli svinn kan användas för att göra nya produkter.

"När vi ser att det ändå uppstår risk för matsvinn behövs bra sätt att ta hand om maten på bästa sätt," säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på Ica-gruppen.

"Ica-butikerna jobbar bland annat med prissänkta varor med kort datum, matlagning i butik och samarbeten med välgörenhetsorganisationer."

Läs mer