Paypal satsar miljarder på Uber

Uber Paypal Transport
Paypal satsar miljarder på Uber

Dara Khosrowshahi, vd på Uber. Foto: AP/TT

Direkt / Breakit

Inleder samarbete.

Skjutsdelnings- och taxitjänsten Uber och betaltjänsten Paypal gör en gemensam offensiv med ett betaltjänstsamarbete och hänger därmed på i den branschtrend som har knutit ihop techbolag med aktörer inom finansiell teknologi.

Det framgår av Ubers börsnoteringsprospekt, som lämnades in till den amerikanska finansinspektionen SEC på fredagen, där det offentliggörs att Paypal köper aktier för en halv miljard dollar, motsvarande 4,7 miljarder, i en så kallad private placement.

Sedan tidigare har ambitionen att dra nytta av att korta ledet mellan konsumenter och tjänsteutförare och producenter varit något som anses vara av särskild vikt för tillhandahållare av delningstjänster där utförare ofta utgår från "gig-basis" likt förare av skjuts- och transporttjänster. Tidigare har bland annat den singaporianska Uber-konkurrenten Grab expanderat inom fintech-området.

Även flera av de riktigt stora och etablerade techbolagen som Apple, Amazon, Facebook och kinesiska motsvarigheter som Alibaba, Tencent och Weibo har stora engagemang i branschen för att runda onödiga kostnader för betalleveranser via tredjeparter genom egna digitala plånbokslösningar.

Läs fler artiklar
LÄS MER