Sök

Ubers värdering sjunker inför börsnoteringen

Uber

​Dara Khosrowshahi, vd för Uber. Foto: AP.

Direkt / Breakit

Direkt / Breakit

Skjutsdelningstjänsten Uber rullar mot börsnotering och sätter i gång IPO-turnén under fredagen. Det hypade bolaget siktar där på en värdering på mellan 80 och 90 miljarder dollar, enligt källor med insyn.

Det rapporterar Reuters.

En sådan värdering är en kraftig sänkning från tidigare uppgifter från de initiala noteringsplanerna, som fäste ett börsvärde på bolaget på upp till 120 miljarder dollar.

Betydande för den sänkta värderingen är den amerikansk-kanadensiska konkurrenten Lyfts notering, som blev den första av ett flertal uppmärksammade bolag i techsektorn på väg mot börsen. Lyft-aktien stod för en bejublad debut men har därefter tacklat tillbaka och handlades vid torsdagens stängning till kursen 56:34 dollar, ned från noteringskursen 72 dollar, 22 procent lägre.

Trots en så pass markant sänkning av det planerade börsvärdet lutar det mesta åt att Ubers notering blir den största sedan 2014, då den kinesiska e-handelsgiganten Alibaba gick till New York-börsen. Uber väntas ta in 8-9 miljarder dollar vid noteringen.

Vid den senaste kapitalanskaffningsrundan landade Ubers bolagsvärdering på 76 miljarder dollar.

Läs mer