Unga redo att vänta längre på hållbara paket – men priset är viktigt

Postnord e-handel
Unga redo att vänta längre på hållbara paket – men priset är viktigt

Foto: Istockphotos.

Towe Boström

Reporter

”Vilken leverans du väljer har kan ha stor betydelse för din klimatpåverkan".

Under den senaste tiden har flera jättar ändrat reglerna kring frakt och returer. H&M införde beloppsgränser för fri frakt i början av månaden och kort därefter följde Zalando efter.

Det ligger nära till hands att gissa att åtstramningarna av frakt, och inte minst returer, är ett glädjebesked för miljön.

Yngre personer uppger sig dessutom vara beredda att vänta längre på sina paket om det innebär ett mer hållbart alternativ. Det uppgav 89 procent av de tillfrågade personerna i åldrarna 13 till 26 i en undersökning från Postnord.

Arne Andersson är e-handelsexpert på Postnord:

”Särskilt intressant är att många av de yngre också har en stor medvetenhet kring hållbarhet. Det visar sig i hur de resonerar kring exempelvis transportval men också i inställningen till andrahandshandeln”, säger han i en kommentar.

Yngre personer är med andra ord beredda att vänta längre på paketen – men priset spelar fortfarande en stor roll. Över 40 procent väljer i dagsläget det billigaste leveransalternativet, och endast 6 procent uppger att de låter det mest hållbara alternativet avgöra leveranstyp. 

Sofia Leffler Moberg är global hållbarhetschef på Postnord.

”Vilken leverans du väljer kan ha stor betydelse för din klimatpåverkan när du beställer från nätet. Att beställa produkter som du vet att du kommer skicka tillbaka är också en klimatbov att ta hänsyn till om du vill e-handla mer hållbart”, säger hon.

Undersökningen genomfördes av Kantar Sifo som intervjuat 1000 personer i åldrarna 13-26 år.

Läs fler artiklar
LÄS MER