Tjejer Kodar ska lära 100 kvinnor att programmera - i Barcelona

Tjejer Kodar Hackathon
Tjejer Kodar ska lära 100 kvinnor att programmera - i Barcelona

Foto: Press

Jonas de Lange

Reporter

Nu arrangerar organisationen sin tredje resa för tjejer som vill lära sig att programmera.

Det senaste året har Hanna Petterson och Sandra Hindskog anordnat två programmeringsläger med ett tjugotal deltagare. Efter att trycket har ökat rejält utvidgar de nu antalet deltagare till 100 kvinnor.

“Nu senast var det över 500 som ville vara med men inte fick någon plats. Vi har bestämt att satsa större den här gången och kommer ha ett gäng kurser att välja mellan”, säger Hanna Pettersson.

Idén till Tjejer Kodar uppstod när de båda grundarna arrangerade Hornstull Hack. De tröttnade på att alltid ta den klassiska tjejrollen och jobba med design och gränssnitt och ville i stället lära sig att programmera.

“Vi kände väl att vi var tvungna att jobba intensivt med det här och komma bort från vår egen vardag. Det var därför vi bestämde att vi skulle åka bort”, säger Hanna Pettersson.

De lade upp inlägg på sina privata Facebook-sidor för att försöka rekrytera andra tjejer som ville åka med. Det gick bättre än väntat.

“Vi tänkte att vi kunde åka om vi blev i alla fall fem personer. På tolv timmar hade vi fått in 120 intresseanmälningar”, säger Hanna Pettersson.

På bara ett halvår har alltså intresset nära femfaldigats.

“Det är så många som säger att det inte finns tjejer som vill koda. Nu säger vi inte att man blir programmerare på en vecka men det visar att det finns intresse. Väldigt många fortsätter också att koda efteråt och får fler tekniska uppgifter på sitt jobb”, säger Hanna Pettersson.

Varför har ni valt att göra det exklusivt för tjejer?
“För det första så behövs det fler kvinnor inom tech. Att så många vill vara med visar också att det finns intresse men det kanske inte har funnits rätt plats. En grej vi ser stor skillnad på är antalet frågor som ställs. I andra sammanhang kanske inte alla vågar fråga om allt de funderar över. Det blir väldigt tydligt att det här är just ett forum där tjejer kan fråga om vad som helst”, säger Hanna Pettersson.

Senast åkte gruppen till London och hade då ett samarbete med Izettle som lånade ut lärare till kodcampet. Nästa resa går till Barcelona. Men det betyder inte att det blir någon solsemester, enligt Hanna Pettersson.

“Alla åker dit för att lära sig något. Senast vi var i Spanien ställde folk in kvällsaktiviteter för att de hellre ville sitta och koda”, säger hon.

Läs fler artiklar
LÄS MER