Om vi inte klarar det här – vad är vi då för slags entreprenörer?

Breakit Hållbarhet Breakit Impact Challenge
Om vi inte klarar det här – vad är vi då för slags entreprenörer?

Breakits affärsutvecklingschef Camilla Björkman. Foto: Christian Gustavsson.

Camilla Björkman

Vd

Camilla Björkman tror på Breakits läsare.

Idag lanserar Breakit utmaningen Breakit Impact Challenge. På 30 dagar ska vi få så många företag som möjligt att ställa om och bli klimatneutrala. Vi har redan ett gäng som har signat upp – nu väntar vi bara på dig!

Med risk för att låta klyschig, men tanken på vad vi skulle kunna uppnå är hisnande. Ett näringsliv som jobbar för vår planet, inte mot den. Går det?

Frågar du mig är svaret glasklart: Klart det går! Allt går om man vill.

Tyvärr är alla inte lika övertygade. Eller såhär: många är övertygade om att vi måste göra något, men inte om att de själva ska behöva agera. Det har jag blivit smärtsamt medveten om när jag själv som nyvaken klimatnovis börjat prata om förändring – och mött de flesta invändningar:

“Hur ska vi kunna flyga mindre – jag som behöver ta möten i London?!”.

“Ställa om vår affärsmodell så att den blir mer hållbar – hur då?!”.

“Vi hinner inte – måste fokusera på annat”.

“Kommer vi verkligen att fixa detta?”.

Man skulle kunna tro att vi fått i uppgift att flyga Påven och Greta Thunberg till Mars och hem igen.

I stället handlar det om att ställa fram en miljöstation vid kaffemaskinen. Byta en leverantör mot en annan. Ta tåget istället för flyget. Hålla mötet på Skype. Eller åtminstone slanta upp för en klimatkompensation.

Ja, du fattar.

För ärligt talat. Om vi inte klarar av det här, vad för entreprenörer, ledare och människor är vi egentligen då? Om vi inte ens hinner ställa fram en batterilåda – hur illa ställt är det? Och om vi inte kan vrida om vår affärsmodell när tiderna förändras – hur ska vi kunna driva ett framgångsrikt företag?

Nej, nu gäller det att påminna oss om något som alla som en gång startat företag, gjort något jobbigt eller genomfört en utmaning sagt till sig själva:

Hur svårt kan det vara?

Välkommen att haka på Breakit Impact Challenge – nu kör vi!

Läs fler artiklar
LÄS MER