Sök

Warren Buffett bedömer att flertalet dagstidningar är rökta

Medier

Warren Buffet Foto:TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

"Annonserna var det viktigaste redaktionella innehållet"

Warren Buffett, den 88-årige finansmannen bakom finanskonglomeratet Berkshire Hathaway som äger dagstidningar som Buffalo News och Omaha World-Herald, bedömer att flertalet dagstidningar inte kan räddas.

"Världen har förändrats enormt", säger Warren Buffett i intervju med Yahoo Finance, rapporterar Bloomberg News. Det är den stora nedgången i annonsintäkterna som gör att flertalet tryckta dagstidningar nu är "rökta", bedömer Buffett.

Berkshires BH Media, som äger tidningar över hela USA, har försökt att parera de lägre annonsintäkterna med att minska bemanningen på redaktionerna. Berkshire köpte i fjol Lee Enterprises, som äger dagstidningar som St. Louis Post-Dispatch. Buffett konstaterar att affären inte gav någon större ekonomisk påverkan för Berkshire med tanke på att dagstidningarna köptes till ett "resonabelt pris". De successivt minskade annonsintäkterna har istället gått till Craigslist och andra sajter.

"Det stör människorna på redaktionerna att säga så här, men annonserna var det viktigaste redaktionella innehållet i tidningen från läsarnas utgångsvinkel", säger Warren Buffett. Han tror dock att några dagstidningar kommer överleva, däribland New York Times, Washington Post och Wall Street Journal.

Läs mer