Kommentar: Bara att lyfta på hatten för lobbykampanjen

Kommentar: Bara att lyfta på hatten för lobbykampanjen

FOTO: Flickr

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Optionsutredarens huvudspår ser ut att ligga ganska nära det som Startupmanifestet föreslog i somras. Nu återstår att se om riksdagen är lika sugen på att skjuta fram skatten för små techbolag.

För det första: Ingenting är klart förrän det är klart. Ett utkast till ett förslag är ingen färdig utredning och en färdig utredning är ingen stiftad lag. Det är en bra bit kvar innan de entreprenörer som har hoppats på ändrade optionsregler i Sverige kan korka upp champagnen.

Men med det sagt: Breakits avslöjande på onsdagen är inget annat än ett glädjebesked för techindustrin.

Branschen har, genom initiativet Startupmanifestet, bedrivit en intensiv lobbykampanj under 2015 med målet att få fler bostäder, fler programmerare och sist men inte minst ändrad beskattning av personaloptioner.

Även om lobbyarbetet har fått en del berättigad kritik går det knappast att tolka utredarens utkast som något annat än en stor framgång för branschens PR-makare.

Att den som får optioner i en liten startup bör betala skatt när hen säljer aktierna i stället för när optionerna ges ut är i högsta grad rimligt. En programmerare som flyttar från Brasilien till Sverige för att börja arbeta i ett techbolag är knappast särskilt sugen på att inleda sin yrkesbana i det nya landet med att betala 200.000 kronor i skatt för "aktier" som inte går att sälja.

På så vis är det glädjande att utredaren arbetar i den riktningen.

Den stora brasklappen är förstås: Kommer förslaget kommer att klara sig igenom riksdagen? På den punkten är det än så länge för tidigt att spekulera.

Läs fler artiklar
LÄS MER