Trendbrott bland e-handlarna – gratis frakt snart ett minne blott?

Zalando Asos e-handel
Trendbrott bland e-handlarna – gratis frakt snart ett minne blott?

Direkt / Breakit

Nu stramas reglerna upp.

Gratiseran inom klädhandel online kan vara på väg ut, konstaterar sajten Market sedan flera stora e-handlare stramat åt sina regler för frakt och returer.

Tyska Zalando, som var ledande i införandet av gratisfrakt och gratis returer, inför enligt sajten Retail Detail fraktavgifter för mindre beställningar i Storbritannien, Spanien och Irland. Kunder i Spanien och Irland får hädanefter betala cirka 3 euro i frakt för beställningar på mindre än 25 euro, medan brittiska kunder som handlar för under 20 pund får betala 3 pund i frakt. Ett tidigare test med fraktavgifter och striktare returregler i Italien har lett till ett positivt resultat för Zalando i landet.

Brittiska Asos har nyligen aviserat en striktare policy för returer, medan svenska H&M har satt ett golv på 25 euro för gratis frakt. Av de största e-modehandlarna i Europa är det bara nederländska Bol.com som inte aviserat några förändringar. Bolagets vd Huub Vermeulen kommenterar för affärsmagasinet Trends att "gratisfrakt inte kommer att ta slut i första taget".

Läs fler artiklar
LÄS MER