Sök

Waroncancer vill bekämpa cancer – fick höra att det var en destruktiv affärsmodell

WaroncancerHälsa

Fabian Bolin och Sebastian Hermelin. Foto: Ema Persson

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Deras mål är att utrota cancer – men när de började söka kapital blev det en besvikelse.
"De sa ’vi älskar er men ni har en destruktiv affärsmodell'", säger Sebastian Hermelin, medgrundare av Waroncancer i podden Let's talk for a change.

Fabian Bolin och Sebastian Hermelin står bakom satsningen Waroncancer, som vill stötta personer som drabbats av cancer.

I Norrskens podcast "Let's talk for a change", som leds av Henric Smolak, berättar grundarna om sina resa. De har båda en bakgrund inom finans och känner varandra sedan länge.

För några år sedan började Fabian Bolin att känna sig trött, med en växande smärta i bröstet. Efter ett besök på sjukhuset fick han diagnosen leukemi, blodcancer, vid 28-årsålder.

”Det enda jag visste om cancer var död. Det var det enda jag hade blivit exponerad för genom olika typer av marknadsföring. Jag kommer ihåg att jag tänkte ’nu är det kört, du kommer inte att överleva det här’”, berättar Fabian Bolin i podden.

Fabian Bolin började att blogga om sina känslor och kamp mot cancern – och noterade snart att hans historia hjälpte många andra. Som mest hade bloggen 200.000 läsare från olika delar av världen.   

”Vetskapen om att min historia hjälpte så många andra gav mig en större känsla av mening än jag någonsin känt”, berättar Fabian Bolin.

De uppriktiga inläggen ledde även till att Sebastian Hermelin fick ökad förståelse för hur hans vän mådde.

Tillsammans bestämde de sig för att grunda techbolaget Waroncancer. En social plattform där drabbade, överlevare och anhöriga kan dela sina historier och hitta styrka i andra som går igenom liknande upplevelser. I podden berättar duon att depression och förlorad självkänsla kan uppstå i samband med cancer, när allting plötsligt förändras i och runt omkring en.

”Vi vill skapa en plattform där alla som påverkas av cancer kan känna sig mänskliga”, säger Fabian Bolin.

Satsningen är under ständig utveckling och målet är bland annat att kunna dela Waroncancers data till forskning, och skapa lösningar som bygger broar mellan patienter och vården.

”Det finns ingen infrastruktur som låter kliniska studier nå ut till patienter på ett bra sätt. Det är förlorade liv, så det jobbar vi mot”.

Vännerna delar samtidigt en nedslående upplevelse som inträffade i ett möte med en potentiell investerare.

”De sa förlåt vi älskar er, idén och vad ni åstadkommit och kommer att uppnå med er ambition. Men vi kan inte investera för ni har en destruktiv affärsmodell", berättar Sebastian Hermelin.

Att bota cancer är inte bra för affärerna, var andemeningen. 

"Vårt slutmål är att människor inte ska ha cancer, så det de egentligen sa var att det målet förstör vår egna verksamhet ", fortsätter Sebastian Hermelin.

Han och Fabian Bolin uppmanar nu investerare, och även entreprenörer, att våga ta risker och ansvar när det handlar om hälsa och sjukdomar.

"Du måste riskera något för att vinna något, speciellt när miljoner människor är deprimerade över att ha cancer. Ingen tar egentligen tag i det här problemet", säger Sebastian Hermelin.

Läs mer