Sök

Han fixade ekonomin åt startups – nu skapar han organisk tillväxt på landet

Tifosiriskkapitalstarta eget

Fredrik Olsson.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Startup-revisorn Fredrik Olsson, en av redovisningstjänsten Wints grundare, lämnade stan för att bygga bolag på landet – beslutsam om att växa utan riskkapital.
"Jag är helt övertygad om att vi inte hade varit där vi är idag om vi hade tagit den vägen", säger han.

Fredrik Olsson växte upp i Gräfsnäs, en ort med några hundratals invånare utanför Alingsås. Efter att ha utbildat sig till revisor ledde vägarna till Stockholm där han under 2012 var med och grundade bokföringsstartupen Wint.

Fredrik Olssons egen startup-resa tog dock en oväntad vändning för något år sedan. På en midsommarlunch berättade hans morbror om planerna på att sälja familjeföretaget Lundgrens i Gräfsnäs, som levererar idrottspriser till föreningar.

”Företaget grundades 1947 och det var emotionella värden och mycket känslor kopplat till det", berättar Fredrik Olsson som flyttade hem för att ta över familjeföretaget.

I dag driver han även systerföretaget Tifosi, som hjälper föreningar och korplag att administrera inköp av kläder och utrustning, tillsammans med Joel Bergqvist och Johan Elmander. De båda bolagen har ett 10-tal anställda och all verksamhet är baserad i lilla Gräfsnäs. 

Onekligen en omställning från Stockholm, men Fredrik Olsson menar att det varit positiv att lämna stan sett från ett ”starta bolag-perspektiv”.

”Vi har kunnat fokusera på kunder, försäljning och att ta fram tjänster. Jag saknar inte att springa på startup-event för det är inte där man hittar kunder eller kommer på lösningar”, säger Fredrik Olsson.

Under tiden i Stockholm, som revisor åt flera startups, reagerade han på hur många nya bolag tog in stora mängder kapital utan att egentligen ha en riktig affärsmodell på plats. Med Tifosi valde han att göra tvärtom genom att inte ta in en krona i externt kapital.

”Om du skalar upp utan att ha en fungerande affärsmodell är det enda du gör att bränna pengar på fem ställen samtidigt. Uppskalning handlar om att först ha en fungerande modell och att ha satt den på en tilltänkt marknad”, säger Fredrik Olsson.

Han ser en problematik i att många bolag sätter ribban högt och upplever att investerares intresse ofta fokuseras mot affärsmodeller som bygger på att verksamheten ska bli väldigt stor väldigt snabbt.

Något som resulterar i att det antingen flyger – eller kraschar. 

”Framförallt är nyckelordet för att få kapital att man ska ha internationell lansering och liknande. Ingen vill investera om man bara ska bli störst i Sverige, du behöver bli störst i världen för att få de här stora värderingarna”. 

Tifosi räknar med att omsätta runt 1,5 miljoner kronor i år och dubbla siffran nästa år. Enligt grundaren är bolaget redo att växla upp efter att man löst sina barnsjukdomar. Fredrik Olsson konstaterar att många grundare gör misstag – och han själv är inget undantag.

Ett tidigt misstag var att satsa på för stora produktionsflöden, ett annat att försöka göra för mycket och lösa för många problem samtidigt.

”Den felsatsningen hade vi gjort även om vi hade pengar bakom oss, då hade vi lagt mer pengar på lösningen men grundtesen hade ändå varit fel”, konstaterar Fredrik Olsson.

Han ser också fördelar med att ha sluppit jaga riskkapital, inte bara för att behålla kontrollen över bolaget, utan även för att slippa springa på investerarmöten och skicka powerpoints.

”Vi hade behövt lägga ett otroligt fokus på den biten. Jag är helt övertygad om att vi inte hade varit där vi är idag om vi hade tagit den vägen", säger Fredrik Olsson.   

Nästa steg för Tifosi är att satsa på att utveckla automatiserade processer och bygga upp en maskinpark, något som kräver kapital. Därför utesluter inte Fredrik Olsson att det kan bli aktuellt att ta in kapital – när han känner sig redo.

”Det är inte fel att ta in kapital, men man ska fundera på när man gör det och om det alltid är den rätta vägen”.

Läs mer