Sportstjärnornas medieplattform i konkurs – hoppas på räddning

Ipy Holding Appar Konkurs
Sportstjärnornas medieplattform i konkurs – hoppas på räddning

Robert Arrhenius är styrelseledamot i Ipy Holding. Foto: Press / AP Photo/MTI, Aniko Kovacs

Tobias Blixt

Reporter

Ipy Holding, företaget bakom den sociala sportappen Iplay Sport, har satts i konkurs på egen begäran.

Appen lanserades i samband med handbolls-EM i Polen 2016 och riktade sig både aktiva idrottare, tränare och fans – det skulle vara ett slags socialt medie som nischat in sig på sportvärlden.

Bolaget grundades av Karl Sjöblom, tillsammans med före detta handbollsproffset Per Malmqvist. De fick också med sig den förre landslagsspelaren Robert Arrhenius i ett tidigt skede, liksom fotbollsspelaren Markus Johannesson.

“Det finns absolut konkurrens, som Sportlist och danska Tonsser. Men de siktar mer på de unga som vill bli upptäckta. Våra primära kunder är mer etablerade spelare. I och med att vi får in dem så märker vi att vi även får alla under som vill bli som de spelarna, eller som vill följa dem. Så vi tror oss ha knäckt nöten genom att jobba mot toppatleterna”, sade Karl Sjöblom när Breakit intervjuade honom i maj 2016.

Men nu tvingas han och de andra bakom bolaget alltså kasta in handduken.

Finansieringen skulle skötas med olika annonser, liksom licenser för tränare, agenter och klubbar som skulle ge extra funktioner i appen. Tanken var också att expandera till fler sporter och vid årets slut 2016 hoppades man nå 125.000 användare.

Enligt konkursansökan som skickats in till Göteborgs tingsrätt har bolaget hamnat på obestånd då de inte klarar av att betala fakturorna.

Appen har idag samlat ihop till cirka 20.000 användare enligt ansökan, den säger däremot inget om hur många som aktivt använder appen. Vidare skriver man att plattformen fortfarande befinner sig i ett tidigt stadie av sin uppbyggnad och den har enligt bolaget inte nått ett kassaflöde som “klarar upparbetade skulder, och fortsatt utvecklingsarbete”.

"Man har varit beroende av investeringskapital. I den senaste rundan har man inte fått fram de pengar som behövdes", säger konkursförvaltaren Stegan Skeppstedt.

I konkursansökan står också att utvecklingen av appen har kostat cirka 6 miljoner kronor, som bekostats av riskkapital.

Där listas också skulder på totalt cirka 1,8 miljoner kronor, varav en miljon är skulder till olika leverantörer.

Förhoppningarna är fortfarande att kunna fortsätta driva plattformen vidare på något sätt i ett nytt bolag.

"Det är min tro och förhoppning. Man har trots allt lagt ned 6 miljoner i utvecklingskostnader på detta. Det är inte så att man har eldat upp pengarna, man har en affärsplan på plats."

Det senaste räkenskapsåret som slutade i juni 2018 hade bolaget en omsättning på cirka 0,8 miljoner kronor med ett minusresultat på 2,4 miljoner kronor.

Läs fler artiklar
LÄS MER