Eniros ordförande: ”Jag har aldrig jobbat så mycket som sista året”

Eniro
Eniros ordförande: ”Jag har aldrig jobbat så mycket som sista året”

Lars-Johan Jarnheimer, ordförande Eniro. FOTO: TT

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Lars-Johan Jarnheimer pustar ut efter onsdagsmorgonens uppgörelse - men vet inte om han orkar fortsätta ett år till som ordförande i Eniro.

I nästa vecka skulle striden mellan den sparkade vdn Johan Lindgren och ledningen i sökbolaget Eniro avgöras i en skiljedom. Ett 15-tal personer var kallade att vittna i processen, de flesta anställda eller tidigare anställda på Eniro. 

Bakgrunden var misstankarna om att Johan Lindgren skulle ha fifflat med bokföringen för att blåsa upp försäljningen i Eniro. Dessutom misstänktes Johan Lindgren ha utnyttjat informationen om starka omsättningssiffror och sålt egna aktier på dessa uppgifter.

När misstankarna om de uppblåsta försäljningssiffrorna uppdagades valde styrelsen att ge Johan Lindgren sparken i augusti 2014. I samband med avskedandet höll Eniro inne Johan Lindgrens fallskärm på nästan 13 miljoner kronor. Johan Lindgren stämde då Eniro för att få ut fallskärmen och Eniro svarade med en motstämning på 7,6 miljoner kronor för skada som Johan Lindgren ansågs ha åsamkat bolaget.

Men sent på tisdagskvällen, alltså bara några dagar innan tvisten skulle avgöras i  skiljedomstolsprocessen, gjorde parterna upp

”Vi tyckte detta var den bästa lösningen för bolaget. Det är ett tvåsiffrigt antal vittnen som skulle delta nästa vecka. Du kan inte ana vilken effekt det här har på människor. Folk blir helt lamslagna och det tar en otrolig massa kraft från själva verksamheten”, säger Eniros styrelseordförande Lars-Johan Jarnheimer.

För honom personligen har det turbulensen i Eniro varit tuff. Trots att Lars-Johan Jarnheimer jobbat som koncernchef för telekomjätten Tele 2 i många år tvekar han inte att säga:

”Jag har aldrig jobbat så mycket som senaste året. Det har varit en jättegrej för mig personligen”.

Han vill inte säga det rent ut men ger ändå en tydlig hint om att det långt ifrån är säkert att han kommer att fortsätta som styrelseordförande efter bolagsstämman i april.

”Det har varit otroligt mycket jobb och jag vill inte säga något tydligt i den frågan. Jag kommer att diskutera det med valberedningen och ingen annanstans”, säger Lars-Johan Jarnheimer.

Läs fler artiklar
LÄS MER