Sök

Facebook utnyttjade användardata till egen fördel

Meta

Mark Zuckerberg. Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Facebook utnyttjade användardata för att mota bort rivaler och hjälpa företag man favoriserade. Det rapporterar NBC News som fått ta del av läckta företagsdokument.

Det handlar om 4 000 sidor med material som inkluderar mejl, webbchatt, presentationer och mötessammanfattningar mellan 2011 och 2015.

Dokumenten visar bland annat hur Facebook delade med sig av användardata till företag man var i bra relation med. Ett sådant var Amazon som fick utökad tillgång till användardata för att man spenderade pengar på Facebook-annonser och jobbade med sociala nätverket kring lanseringen av smartphonen Fire.

I ett annat fall diskuterade Facebook om att begränsa tillgången av användardata till en meddelandeapp som hade vuxit sig alltför populär. Dess storlek hade gjort den till en konkurrent till Facebooks egna meddelandetjänster.

Det har tidigare rapporterats om Facebook användning av användardata. Men då avsågs endast 10 procent av materialet som läcktes till brittiska utredarjournalisten Duncan Campbell. Han delade senare med sig dokumenten till en rad mediahus, inklusive NBC.

Facebook har inte ifrågasatt innehållet i dokumenten, enligt NBC. Aktien tappar 0,8 procent i förhandeln på tisdagen.

Läs mer