Sara Mazur tar över Wallenbergs AI-satsning: "Som en bebis för mig"

AI
Sara Mazur tar över Wallenbergs AI-satsning: "Som en bebis för mig"

Sara Mazur. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

"Jag är jätteglad att få fortsätta driva det framåt."

Under kommande tio år planerar Wallenbergstiftelsen att pumpa in 2,6 miljarder kronor i forskning runt artificiell intelligens, AI.

Nu får en av satsningarna, forskningsprogrammet WASP, en ny ordförande när Sara Mazur tar klivet upp från vice ordförande-posten.

”Eftersom jag var med i diskussionerna från början så känns WASP-programmet lite som en av mina bebisar, så jag är jätteglad att jag får fortsätta driva det framåt,” säger hon i en intervju med DI Digital.

Hon har en tung bakgrund och sitter bland annat i styrelsen för Investor, Saab och Chalmers. Tidigare har hon bland annat varit forskningschef på Ericsson.

Wasp har som mål att finansiera 60 nya forskargrupper och över 400 doktorander på svenska lärosäten. Just nu pågår rekrytering av både svenska och internationella forskare till satsningen.

Planen är att koppla samman universitet och forskning och hittills har man samarbeten med Chalmers, KTH, Linköpings, Lunds och Umeå Universitet.

Farorna med AI som en sån som Elon Musk bland annat uttryckt är inget som Sara Mazur oroar sig allt för mycket över.

"Det går inte att peka på teknologier som goda eller dåliga, det ligger i hur man använder teknologin," säger hon till DI Digital.

"Vi ska inte trycka på bromsen när det gäller forskningen, det hade varit kontraproduktivt för det gör inte andra."

Läs fler artiklar
LÄS MER