Sök

Avancerad matematik hjälper till att ta död på svårt schemapussel

SchemagiEntreprenörsresan

Lena Lyckenvik och Katarina Nyhammar. FOTO: Sara Lindh.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Att lägga schema inom vård och omsorg kräver miljoner personaltimmar varje år. Schemagi försöker lösa problemet med hjälp av avancerad matematik.

Schemagi började som ett exjobb i optimeringslära på Linköpings universitet. Elina Rönnberg hade en idé om att förenkling av schemaläggning skulle kunna göra nytta inom vården. Många i hennes familj jobbade i branschen så hon hade på nära håll sett hur viktigt det är att ha välfungerande scheman för både verksamhetens och arbetstrivselns skull.

Tillsammans med handledaren Torbjörn Larsson startade hon Schemagi 2010. I dag forskar Elina Rönnberg vidare inom optimeringslära. Ingen av de två är operativa i företaget utan de har hittat andra människor som brinner för själva affärsdelen.

“Det är ett verkligt och konkret problem som berör många. Idén är spännande och jag tycker om mixen av avancerad teknik kopplad till ganska mjuka frågor inom organisation och ledarskap,” säger Katarina Nyhammar som tog över som vd 2011.

Fram tills nyligen så har kunderna outsourcat hela sin schemaläggning till Schemagi, men successivt har affärsmodellen gjorts om. Under 2015 har bolaget övergått till en konsultverksamhet som sätter ihop skräddarsydda lösningar för kunden med hjälp av tekniken.

“Det är en så väldigt personberoende process och då går det inte att släppa kontrollen. Schema och bemanning handlar ju om människor och då krävs mer än bara teknik för att nå bästa resultat. Nu kliver vi in tidigt i processen och är med och skapar analyser, simuleringar och strategiska beslutsunderlag,” säger Lena Lyckenvik, styrelseordförande för Schemagi.

Det Schemagi gör är att räkna på hur mycket mer eller mindre personal som behövs om man till exempel ändrar så att medarbetarna jobbar varannan helg istället för varje helg. Eller vad som händer om man skulle börja schemalägga all personal på ett äldreboende så att de jobbar 6-timmars pass istället för åtta timmar eller längre.

“Vi bygger då matematiska modeller för att räkna på vad det innebär i antal medarbetare, timmar och pengar. Det kan också handla om vad som till exempel händer om man slår ihop två avdelningar eller börjar använda en gemensam personalpool. Många kunder upplever sig som underbemannade och behöver hjälp med att räkna på vad som faktiskt är möjligt,” säger Katarina Nyhammar.

I dag har företaget över 50 kunder, både privata omsorgs- och vårdföretag, kommuner och sjukhus. Bolaget omsatte förra året runt 5 miljoner kronor. Målet framöver är att få bolaget lönsamt och arbeta in den nya strategin.

I somras tog bolaget in 1 miljon kronor från de befintliga ägarna Almi invest och lokala ängelinvesterare. Några konkurrenter på marknaden som har samma nisch känner inte Schemagi till.

“Algoritmen är helt unik. Det finns konsulter inom området men de har inte tillgång till de matematiska verktyg som vi har,” säger Lena Lyckenvik.

Läs mer