Sök

Bli rik utan att jobba – toppchefen gav mig glödheta tipset i veckan

Lundells vecka

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Stefan Lundell tror sig ha knäckt koden.

“Bli rik – utan att jobba” – det var omslagsrubriken på ett privatekonomiskt magasin som jag var med och startade en gång i tiden.

Magasinet lades ner efter bara några nummer. En bidragande orsak var säkert den uppenbarligen osannolika rubriken på förstasidan.

Jag och alla ni andra som läser den här texten fattar så klart att det i 99 fall av 100 krävs hårt arbete för att skapa en förmögenhet (arv och spelvinster är utom tävlan här).

Men samtidigt uppstår det ibland små, oväntade nischer på marknaden som snabbfotade aktörer kan utnyttja till sin fördel och tjäna stora pengar på.

I veckan fick jag nys om just en sådan potentiell nisch. Det var Per Brilioth, vd för investmentbolaget Vostok New Ventures, som satte mig på spåret. Han hade precis fått en bonus på 138 miljoner kronor och jag undrade hur han skulle investera pengarna. Svaret från Per Brilioth fick mig att se ljuset:

Det är musikrättigheter som är nästa stora grej.

Skivbolagsjättarna har i alla tider tjänat bra med pengar på sina kataloger av gamla men fortfarande populära artister. Tidigare kapitaliserade man på denna tillgång genom att trycka nya cd-skivor som distribuerades ut till butikerna. Men i den digitala världen så slipper du både produktion- och distributionkostnaden. Samtidigt kan du med hjälp av Spotify och de andra streamingtjänsterna nästan på kronan räkna ut hur mycket till exempel fransk 1980-talspop genererar i intäkter per år. Musikrättigheterna är på väg att bli ett investeringsslag precis som till exempel fastigheter.

Smarta investerare har nu systematiskt börjat konsolidera marknaden och köper upp rättigheter till både döda och fortfarande aktiva artister. Tricket är att belåna en del av insatsen för att få en hävstångseffekt. Säg att du köper en musikkatalog för 100 miljoner kronor som varje år drar in 10 miljoner kronor i streamingintäkter. Du lånar 50 miljoner kronor och går in med 50 miljoner kronor själv.

På det här sättet går det att få tillbaka hela insatsen efter bara några år – och sedan fortsätta att håva in den årliga intäkten från Spotify och de andra.

Per Brilioth berättade för mig att han via det svenska musikbolaget Telegram börjat köpa in musikrättigheter i relativt stor skala. I USA är det här en stor och etablerad marknad där institutioner som till exempel stora pensionsbolag är aktiva. Men här i Europa finns det fortfarande jungfrulig mark att erövra.

Det är ett faktum som Per Brilioth tänker utnyttja – och även jag blev för en stund eld och lågor. Hade vi här en spännande ny verksamhetsgren för Breakit eller skulle jag på egen hand ge mig in i spelet om musikrättigheterna?

Tankarna snurrade allt fortare i huvudet tills jag plötsligt insåg – i ett första läge skulle det krävas en hel del kapital för att komma igång.

Pengar som vare sig jag eller Breakit har. Bara att krypa tillbaka i gruvan igen alltså. Men för dig som redan är rik är det fritt fram – jag bjuder på idén.

Trevlig helg!

Veckans iskallaste: Cristina Stenbeck. Vi här på redaktionen gick igång rätt rejält över att Cristina Stenbeck greppar ordförandeklubban i modejätten Zalando. Det var ju inte länge sedan hon lämnade Kinneviks styrelse och det nya engagemanget i Zalando ger en fingervisning om Cristina Stenbecks fokus framöver. Men det verkar inte ni läsare bry er nämnvärt om. Trots ett extra nyhetsbrev lyckades den nyhetsartikeln inte ens slå sig in bland de tio mest lästa texterna igår.

Veckans kick-back: Henrik Persson Ekdahl. Sist av alla läste jag först idag DI-reportern Richard Bråses analys av Catena Media. Där framkommer det att den tidigare Catena Media-chefen Henrik Persson Ekdahl fått ut 45 miljoner kronor från just Catena Media. I praktiken har Henrik Persson Ekdahl fått en kick-back på varje företagsköp han gjort för Catena Medias räkning. Helt snurrigt.

Veckans teaser: Mats Sundin. Igår fick jag sms från den gamla NHL-stjärnan Mats Sundin. Han befann sig på resande fot, men vi ska höras efter påsk. Efter karriären har Mats Sundin lite i det tysta byggt upp en rätt stor bolagsgrupp med fokus på tech. Snart kan jag berätta mer!

Veckans skattebetalare: Per Brilioth. Vostok New Ventures vd Per Brilioth tipsade mig inte bara om hur man kan bli rik utan att jobba. Han hyllade också det svenska skattesystemet. Utan att knota kommer han skatta bort runt 100 miljoner från den ursprungliga bonusen på 138 miljoner kronor. Det drabbar ju inte precis någon fattig men jag gillar ändå Per Brilioths inställning.

Veckans storbråk: Sara Börsvik vs Jonas Tellander. När jag intervjuade Storytels vd Jonas Tellander i samband med Bokmässan i Göteborg gjorde han sitt bästa för att tona ner konflikten med de svenska bokförlagen. Då handlade bråket om att Bonnier fått en gräddfil jämfört med de andra, mindre förlagen. I veckan avslöjade en av Sveriges vassaste facktidskrifter, Svensk Bokhandel, att Bonnier (med Bonnierförlagens operativa chef Sara Börsvik i spetsen) och Storytel nu rykt ihop. Orsaken ska vara att Storytel vill göra om Bonniers avtal. Utan att ha någon direkt insyn i förhandlingarna känns det som det här kan bli en tuff match för Jonas Tellander att lösa.  

Veckans återkomst: Olle Aronsson. Efter nästan en månads semester är min medgrundare Olle Aronsson tillbaka på måndag. Som vi har längtat – välkommen tillbaka, Olle!

Läs mer