Per Brilioth om superbonusen: "Kommer att skatta bort runt 100 miljoner – men det gillar jag"

AvitoVostok New Venturesriskkapital

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Per Brilioth om “dagis”-investeringen som blev ett klipp.

Vostok new ventures tjänade 5,3 miljarder kronor på sin investering i den ryska "Blocket-kopian" Avito. Det är bakgrunden till att Per Brilioth på onsdagsmorgonen kunde kvittera ut en bonus på nästan 140 miljoner kronor.

Men de första åren var Per Brilioths satsningen i Avito inte något som direkt hyllades internt inom Vostok-sfären. Tvärtom skämtade huvudägaren Adolf Lundin rätt friskt om investeringen:

“Adolf kallade Avito för “Perkas dagis”. Han förstod nog inte riktigt storheten”, säger Per Brilioth och skrattar.

Resan med Avito började egentligen flera år innan själva bolaget startades. Som vd för Vostok köpte Per Brilioth loss sökbolaget Eniros ryska verksamhet och utsåg Filip Engelbert att leda satsningen. Något år senare kom Jonas Nordlander in i bilden och så småningom stöptes hela bolaget om till det som idag är Avito – en köp- och säljsajt liknande svenska Blocket.

“Det snackas alltid om att man investerar i människor och inte bolag. I fallet Avito är det så tydligt att det var ett bet på Jonas (Nordlander) och Filip (Engelbert). Det första bolaget blev ingenting men Avito blev fantastiskt”, säger Per Brilioth.

Avito-investeringen gav i slutändan 34 gånger insatsen vilket är riktigt, riktigt bra – inte minst med tanke på att insatsen var hög för att vara ett så riskfyllt projekt.

För Per Brilioth blev det alltså också jackpott – en bonus på 140 miljoner kronor, även om den ursprungliga gratifikationen krymper en hel del efter att skatten betalts.

“Det var någon här som sa att jag kommer skatta bort runt 100 miljoner. Men det är väl super att en del av pengarna går tillbaka till samhället. Det gillar jag!”, säger Per Brilioth.

Orsaken till den stora skatteavbränningen är, enligt Per Brilioth, att bonusen betraktas som inkomst av tjänst vilket innebär att sociala avgifter och vanlig inkomstskatt ska betalas.

Nya investeringar väntar

Han är redan idag en relativt aktiv privatinvesterare med ett 15-tal mindre bolag i portföljen. Nu kommer han göra ännu fler investeringar:

“Den stora investeringen gör jag i Vostok-aktier men jag kommer också titta på mindre startups. Jag tycker särskilt techbolag inom musik-sektorn är spännande, där kommer jag säkert gå in med pengar”, säger han.

Läs mer